‘RVA geeft dit jaar 467 miljoen minder uit’

Kris Peeters (CD&V), minister van Arbeid en vicepremier © BELGA

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) zal dit jaar 467 miljoen euro minder moeten uitgeven aan werklozen, bruggepensioneerden en tijdskrediet dan in 2015.

Dat blijkt uit de jongste ramingen van de RVA, waarover De Standaard bericht.

Volgens de jongste ramingen van de RVA zullen de uitgaven voor werklozen dit jaar met 322 miljoen dalen, die voor werklozen met bedrijfstoeslag (de vroegere bruggepensioneerden) met 118 miljoen en die voor tijdskrediet met 27 miljoen. De verwachte indexering is in de prognoses opgenomen. De cijfers zijn goed nieuws voor de federale regering, die volgende week begint aan een moeilijke begrotingscontrole.

Verschuiving?

Een maand geleden kondigde vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) al een daling aan voor het jaar 2015. Hij zei toen dat nog verder besparen op de werkloosheidsuitkeringen sociaal niet meer verantwoord is. De daling bij de RVA is inderdaad ook het gevolg van regeringsmaatregelen. Peeters zegt te beseffen dat het risico bestaat dat sommige van de activeringsmaatregelen een verschuiving van de werkloosheid naar de arbeidsongeschiktheid veroorzaken. Om dat te voorkomen hebben hij en zijn collega van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) maatregelen genomen die het makkelijker maken voor arbeidsongeschikte werknemers om opnieuw aan de slag te gaan.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content