Ruzie in Vlaamse meerderheid over goedkeuring verdeeltaks

12/07/12 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Het is alweer hommeles in de Vlaamse regering. SP.A-parlementslid Ludo Sannen uitte kritiek op de goedkeuring van de verdeeltaks en nam N-VA-voorzitter Bart De Wever op de korrel.

De Vlaamse meerderheidspartijen lijken er maar niet in te slagen de strijdbijl te begraven. Ook het allerlaatste dossier dat voor het zomerreces besproken werd in het Vlaams Parlement, dat van de verdeeltaks, is opnieuw aanleiding voor ruzie.

Terwijl de oppositie hard inbeukte op de maatregel, leek de meerderheid de storm quasi stilzwijgend over zich heen te laten gaan. Maar dat was buiten SP.a'er Ludo Sannen gerekend. Die stelde zich op twitter vragen bij de complexiteit van de goedgekeurde verdeeltaks. Zo tweette hij vlak na de stemming: "Decreet verdeeltaks goedgekeurd, onze regelgeving wat complexer gemaakt. BDW (Bart De Wever, red.) heeft meegestemd, wat betekent zijn kritiek op onze wetgeving?".

"Dit is geen gelukkig dossier en het compromis is geen voorbeeld van duidelijk en krachtdadig bestuur. Dit is geen mooi kindje. Maar mijn kritiek heeft vooral te maken met de oproep van Bart De Wever voor transparant bestuur. Met de verdeeltaks blijkt dat zodra je dat concreet moet maken, het niet zo makkelijk is", legt Sannen zijn kritiek uit.

Hypocriet

De reactie van Sannen is bij de andere coalitiepartners in het verkeerde keelgat geschoten. "Die kritiek is bijzonder jammer", zegt N-VA-parlementslid Matthias Diependaele. "Dit was een moeilijke beslissing. Als de socialisten bij het begin gezegd dat zij er problemen mee hadden, dan hadden we daar respect voor gehad. Maar ze hebben zich achter het bereikte compromis geschaard. Nu opnieuw afkomen met kritiek is eerder hypocriet", aldus Diependaele.

Een ander lid van de meerderheid wijst er ook fijntjes op dat de SP.A bij de begrotingscontrole zelf vragende partij was voor een belastingverhoging. "CD&V en N-VA wilden vooral besparen. Zij wilden een belastingverhoging. Nu kritiek leveren is bijzonder laf", klinkt het. (Belga/TE)

Onze partners