Rutten 'verwelkomt' overeenstemming met N-VA

29/04/14 om 19:07 - Bijgewerkt om 19:25

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten sluit een samenwerking met N-VA niet uit, zoals zusterpartij MR doet: 'Als we met N-VA elkaar kunnen vinden op een aantal punten, dan is dat een belangrijke stap. Ik verwelkom dat ook.' Maar wel in een sociaaleconomische groeiregering, niet in een coalitie die het land wil splitsen.

Rutten 'verwelkomt' overeenstemming met N-VA

Gwendolyn Rutten © BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft er geen enkel probleem mee om met N-VA in een regering te stappen. Het moet dan wel gaan om een sociaaleconomische groeiregering, niet om een bewindsploeg die het land wil splitsen. Dat zegt Rutten in interviews met Actua TV en dS Avond.

'Ik pleit voor samenwerking. Als we met N-VA elkaar kunnen vinden op een aantal punten, dan is dat een belangrijke stap. Ik verwelkom dat ook. Alleen zitten we op het communautaire vlak op een andere lijn', zegt de liberale voorzitster in het programma Actua-Voorzitter.

Charles Michel, voorzitter MR, en Didier Reynders

Charles Michel, voorzitter MR, en Didier Reynders © BELGA

De uitzending werd opgenomen voor de interviews met MR-voorzitter Charles Michel en vicepremier Didier Reynders verschenen waarin ze zeggen niet met de N-VA in een regering te stappen, indien ze na 25 mei aan zet zijn. 'Als je eerst maandenlang alleen maar vijanden maakt, mag je niet verbaasd zijn dat je bijna geen vrienden overhoudt', klinkt het op de website van De Standaard.

'De N-VA heeft de Franstaligen maandenlang geschoffeerd, dan moet je niet schrikken dat er een reactie komt. Laat ons kiezen voor samenwerken tussen partijen, zoals wij proberen. Zo hoort het in een democratie'. Overigens liet ook CDH weten niet met N-VA te willen samenwerken. Meer zelfs: volgens Benoit Lutgen is CDH daar consequenter in dan MR: 'Ze willen zich enkel loskoppelen van N-VA indien MR de grootste partij is. Wij doen dat in eender welke hypothese.'

De liberale voorzitster zegt nog 'dat het goed zou zijn dat er een duidelijk signaal komt van de kiezer voor een federale regering met een Vlaamse meerderheid'.

Onze partners