Rutten: 'Engagement is een liberale waarde'

12/06/13 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:31

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft een boek klaar dat mee de aanzet moet worden voor de vernieuwing van haar partij.

Gwendolyn Rutten heeft haar nieuw boek 'De geëngageerde burger' voorgesteld. Daarin roept ze leden en andere burgers op om 'de handen uit de mouwen te steken' en 'mee na te denken' over 'een liberale, politieke lente.'

Open VLD doet het niet goed in de peilingen. Sinds haar aantreden als partijvoorzitster eind vorig jaar maakt Rutten werk van de vernieuwing van haar partij. In haar boek reikt ze een aantal liberale principes aan - een slankere en transparante overheid, maatwerk in de loonvorming - en vraagt ze burgers zelf ideeën aan te reiken. Rutten hoopt tegen het ideologisch congres van november 15.000 mensen te "engageren".

Afzetten tegen verzuurde maatschappij

De voorzitster wil zich afzetten tegen de politiek die "een afspiegeling geworden is van een verkrampte en verzuurde samenleving. Verzuring kan niet liberaal zijn. Ons land heeft nood aan een nieuwe politieke lente. En dit is een oproep aan al wie het beu is om het beu te Zijn", zegt Rutten.

'Engagement is niet enkel verbonden met links'

Engagement is een term die vooral met "links" is verbonden, geeft Rutten toe. "Maar dat klopt niet. Engagement is de combinatie van vrijheid en vertrouwen, van vrijheid en verantwoordelijkheid. En dat zijn liberale kernwaarden".

Rutten zet zich af tegen de oude liberale gedachte dat burgers uit de maatschappij kunnen stappen, zoals Guy Verhofstadt ruim twintig jaar geleden ten tijde van zijn burgermanifesten, verwoordde. "There is such thing as society", waarbij ze zich afzet tegenover de neoliberalisme van Magaret Tatcher. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners