Rutten distantieert zich van uitspraken De Gucht

11/03/13 om 14:57 - Bijgewerkt om 14:57

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat er belangrijkere zaken op tafel liggen en doet de uitspraken van Karel De Gucht af als een "persoonlijke mening".

Rutten distantieert zich van uitspraken De Gucht

© Image Globe

Gwendolyn Rutten doet afstand van de "pijnlijke uitspraken" van haar partijgenoot en Europees commissaris Karel De Gucht. "Het is vijf jaar geleden", zegt ze op Radio 1. "Dat dossier ligt achter ons, vandaag liggen er andere zaken op tafel."

De Gucht beweerde in De Morgen dat de overheidsgarantie in 2008 voor de coöperanten van Arco, de financiële poot van het ACW, tot stand kwam "in een beweging die moeilijk anders kan worden omschreven dan als chantage." De Gucht maakte indertijd deel uit van de regering-Leterme."Het was een absolute eis van de christendemocraten", zo zei hij.

Rutten betreurt dat er een sfeer van ruziemaken heerst. "Het zijn economisch moeilijke tijden en ik stel dan ook voor dat iedereen zich focust op de begrotingsoefening die moet gemaakt worden." Ze roept dan ook op om te stoppen met het heen en weer gooien van verwijten. "Open VLD gaat mee aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat de begroting op orde komt."

Ondertussen zijn voor de Raad van State de pleidooien gehouden in de zaak rond de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten. Er zou al snel een arrest vallen. De voorzitter zei na afloop dat het de bedoeling is om "binnen een maand, tegen de paasvakantie" een uitspraak te doen, maar wilde zich niet vastpinnen op een precieze datum. De paasvakantie start op 1 april. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners