Rutte: "Ik denk niet aan excuses"

12/03/17 om 10:29 - Bijgewerkt om 11:29

Bron: Belga

(Belga) De Nederlandse regering heeft voortdurend geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke aanvaring met Turkije tot bedaren te brengen, zei de Nederlandse premier Mark Rutte zondag in een interview met de talkshow WNL op Zondag. "Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en ik zijn vanaf begin vorige week constant bezig geweest om te de-escaleren", zei Rutte. De Nederlandse premier zei zijn Turkse ambtgenoot de afgelopen dagen acht keer te hebben gesproken. Aan excuses denkt de premier niet.

"Nederland is ook een trots land", zei Rutte. Het kon dus niet over zijn kant laten gaan dat de Turkse minister van Familiezaken haar ongewenste komst naar Nederland toch doorzette. De politie hield de minister zaterdagavond tegen in Rotterdam en gelastte haar Nederland te verlaten. "Onder beschaafde volken zou het betamelijk zijn geweest te gaan." Als Turkije excuses van Nederland eist voor de uitzetting van de Turkse minister van Familiezaken kan het land daar lang op wachten, liet Rutte weten in een reactie op een opmerking van commentator Wierd Duk. Hij zei dat de kans groot is dat Turkije excuses zal eisen van Nederland, maar daar kan wat Rutte betreft geen sprake van zijn. "Dat is toch bizar", reageerde Rutte. "Even Wierd, even serieus. Dit is een man die ons gisteren uitmaakt voor fascisten en land van nazi's. Ik ga de-escaleren, maar niet door excuses aan te bieden. Ben je nou gek." Rutte heeft zijn Turkse collega voorgesteld "binnenkort maar eens een groot bord eten weg te werken want het is volstrekt onaanvaardbaar wat er gisteren gebeurd is". Hij zei zoiets "nog nooit meegemaakt" te hebben. Nederland blijft proberen "te de-escaleren waar wij kunnen", klonk het verder nog bij de premier. Dat dient volgens hem de Nederlandse belangen. "Als Nederland nu verder gaat escaleren zijn wij de onverstandige partij", besloot Rutte. (Belga)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info