Rutte: 'Di Rupo spreekt goed Nederlands'

18/01/12 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

'Elio Di Rupo spreekt goed Nederlands. Het regeerakkoord van de regering Di Rupo voldoet aan de internationale verwachtingen.' De Nederlandse premier Mark Rutte is vol lof voor ons land na het eerste buitenlands bezoek van Di Rupo.

Premier Elio Di Rupo heeft zijn eerste buitenlands bezoek achter de rug. In Den Haag sprak hij met zijn Nederlandse collega Mark Rutte. Beide regeringsleiders loofden de goede relaties tussen België en Nederland. Ze pleitten er ook gezamenlijk voor dat Europa naast de controle op de begrotingsdiscipline ook werk maakt van economische groei.

Hartelijk

Nederland ontvangt regelmatig de Belgische regeringsleiders. Aangezien dat de voorbije decennia steevast een Vlaming was, verliepen de gesprekken altijd open en hartelijk. Met Di Rupo als eerste Franstalige premier is dat niet anders, verzekerde Rutte.

"Of de premier nu Nederlandstalig of Franstalig is, maakt voor ons niet uit. Het Nederlands van de premier is goed. Het gesprek verliep overigens volledig in het Nederlands", zei Rutte achteraf. De Nederlandse regeringsleider had ook lof voor het Belgisch regeerakkoord. Dat voldoet volgens hem aan de verwachtingen van de internationale gemeenschap.

Scheldeverdragen

Na overleg met Vlaams minister-president Kris Peeters legde Di Rupo in Den Haag nog eens de Vlaamse bezorgdheid over de Hedwigepolder op tafel. Die polder in Zeeland moet volgens de Scheldeverdragen teruggegeven worden aan de zee, maar Nederland talmt en denkt aan een alternatief. Vlaanderen, en ook Di Rupo, dringt er op aan dat er "zo snel mogelijk" een oplossing komt. "Verdragen moeten worden nageleefd", zei de Belgische premier.

Europese schuldencrisis

Hoofdbrok in het gesprek was Europa en de aanpak van de Europese schuldencrisis. Socialisten en liberalen zijn het de jongste tijd oneens over de rol die Europa hierin moet spelen. De socialist Di Rupo en de liberaal Rutte zijn het er in elk geval over eens dat Europa meer moet doen dan een strikt begrotingsbeleid eisen van haar lidstaten. "Dat is belangrijk, maar er moet bij de Europese leiders meer aandacht zijn voor een beleid inzake economische groei, werkgelegenheid en jobcreatie", zei Di Rupo.

Groei

De Belgische premier vindt dat er "misschien één keer per jaar" een Europese top aan economische groei en werk besteed kan worden. Rutte kan zich daarin vinden. "Europa gaat over groei. We moeten daar geregelder en gerichter over spreken".

De onvermijdelijke Belgisch-Nederlandse dossiers kwamen ook ter sprake. Daarbij moest Di Rupo zich voor het eerst de ambassadeur van de Antwerpse haven tonen. Er is gesproken over de Ijzeren Rijn, de spoorverbinding door Nederland tot het Duitse Roergebied die Antwerpen snel terug open wil zien.

Na het bezoek zette Di Rupo koers richting Luxemburg. Daar bezoekt hij premier Jean-Claude Juncker. (Belga/EE)

Onze partners