Rusthuisbewoners eerder tevreden, maar met klachten over sociaal leven

01/07/15 om 04:32 - Bijgewerkt om 04:32

Bewoners van woonzorgcentra zijn in grote mate tevreden over de levenskwaliteit in hun rusthuis. Een stuk minder tevreden zijn ze over een aantal 'sociale' aspecten, met name de band met het personeel en de persoonlijke omgang met de medebewoners.

Rusthuisbewoners eerder tevreden, maar met klachten over sociaal leven

© reuters

Dat blijkt uit een bevraging van bijna 7.000 rusthuisbewoners in 250 rusthuizen van het Agentschap Zorg en Gezondheid waarvan Belga de resultaten kon inkijken.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid wil in kaart brengen hoe tevreden rusthuisbewoners zijn over de 'kwaliteit van leven' in het woonzorgcentrum waar ze verblijven. Bedoeling is om tussen 2014 en 2016 alle rusthuisbewoners systematisch te bevragen over meer dan 50 uiteenlopende stellingen.

Voeding valt mee

De resultaten van het eerste deel van het onderzoek zijn nu klaar. Daaruit blijkt dat de bewoners in grote mate tevreden zijn over hun levenskwaliteit. Ze tonen zich vooral tevreden over het respect voor hun privacy, hun veiligheid en het respect dat ze krijgen. Ook over een reeks andere aspecten zijn de rusthuisbewoners grotendeels tevreden. Het gaat dan onder meer om de vraaggerichtheid (bv. "Ik kan de zorg krijgen die ik nodig heb") en de autonomie (bv. "Ik beslis zelf hoe ik mijn tijd doorbreng"). Ook de maaltijden scoren verrassend goed. Zo vinden de meeste bewoners de maaltijden lekker en voldoende afwisselend.

'Te weinig genegenheid en romantiek'

Minder tevreden zijn de rusthuisbewoners over een aantal 'sociale' aspecten. Zo scoren de band met het personeel en de persoonlijke omgang met de medebewoners gemiddeld het laagst. De vriendschappelijke contacten met de medewerkers en de medebewoners kunnen dus beter. Ze signaleren ook een gebrek aan "mogelijkheden tot genegenheid en romantiek".

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen © Belga

Ook op het vlak van informatie kan het hier en daar beter. Zo geven veel rusthuisbewoners aan dat ze niet met een medewerker kunnen praten over hun levenseinde.

Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en de onderzoekers blijkt uit de resultaten dat een aantal "stereotiepen" en "negatieve verhalen" die soms in de media opduiken, worden genuanceerd. Volgens Vandeurzen moet de bevraging de kwaliteit in de woonzorgcentra helpen verbeteren. De resultaten zullen op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid gepubliceerd worden. Rusthuizen zullen zo ook een beeld krijgen van hun eigen kwaliteit en die kunnen vergelijken met die van hun sectorgenoten. Op die manier kunnen ze eventuele pijnpunten aanpakken. Tegen 2016 moet in elke woonzorgcentrum een enquête afgenomen zijn.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners