Rusland zet 60 Amerikaanse diplomaten uit, VN waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

Sergei Lavrov © AFP

Moskou sluit het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg en wijst zestig Amerikaanse diplomaten de deur. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag aangekondigd, meldt Bloomberg.

De beslissing is een vergeldingsactie van de Russen op de uitwijzing van verschillende Russische diplomaten door Westerse landen. Dat deden ze uit solidariteit met Groot-Brittannië, dat Moskou ervan verdenkt een Russische ex-spion en zijn dochter te hebben vergiftigd in het Britse stadje Salisbury. Ook Amerika wees zestig Russen de deur. Rusland doet nu hetzelfde.

Lavrov kondigde donderdag ook een ‘gelijkaardige reactie’ ten aanzien van Europese landen aan. ‘Wat de andere landen betreft, spiegelen we ons aan het aantal Russische diplomatieke medewerkers die de dienst zullen verlaten.’ Ons land zette één Russische diplomaat het land uit. Vermoedelijk moet dus ook één Belgische diplomaat in Rusland de biezen pakken.

De spanning tussen Rusland enerzijds en Europa en de VS anderzijds is na de affaire-Skripal helemaal onder het vriespunt gezakt. De Verenigde Naties houden de situatie met argusogen in de gaten. VN-baas António Guterres is ongerust, zei hij donderdag. De situatie is ‘in veel opzichten gelijkaardig aan wat we tijdens de Koude Oorlog beleefd hebben ‘.

Er zijn volgens hem ‘communicatiemechanismen ‘ nodig, om escalatie te vermijden, ook als de spanningen nog zouden toenemen. Die communicatiemiddelen werden afgebouwd, ‘omdat de mensen dachten dat de Koude Oorlog voorbij was ‘, zei Guterres, maar dat was volgens hem dus onterecht.

‘Rusland isoleert zich’

De VS reageren dat Rusland ‘geen rechtvaardige gronden’ heeft om zestig Amerikaanse diplomaten het land uit te zetten en het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg te sluiten. Dat zegt een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Rusland is zichzelf aan het isoleren’, klinkt het.

De Amerikanen zijn niet opgezet met de Russische vergeldingsmaatregelen. Volgens Heather Nauert, een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn er ‘geen rechtvaardige gronden’ voor de beslissing en isoleert Rusland zich hiermee van de rest van de wereld.

‘Rusland moet zich niet gedragen als een slachtoffer’ na de ‘brutale chemische aanval’, zegt ze. ‘De echte slachtoffers zijn Sergej Skripal en zijn dochter’.

Ze voegde nog toe dat het gebruik van Novitsjok een schending is van de internationale regels over chemische wapens.

Partner Content