Ruis op de lijn tussen Parijs en Brussel? ‘Vreemd dat België opnieuw grenscontroles invoert’

Bernard Cazeneuve, Frans minister van Binnenlandse Zaken © REUTERS

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vindt de Belgische beslissing om opnieuw grenscontroles in te voeren aan de Franse grens “vreemd”.

België heeft de controles aan de grens opgedreven om een mogelijke vluchtelingenstroom vanuit Calais het hoofd te bieden. “Deze beslissing lijkt ons vreemd en de motieven al evenzeer”, zei Cazeneuve in Brussel, waar hij zich donderdag met zijn Europese ambtsgenoten opnieuw over de vluchtelingencrisis buigt.

Zit er opnieuw ruis op de lijn tussen Brussel en Parijs? Daar lijkt het alleszins op na de verklaring van Cazeneuve dat hij er door ons land niet van op de hoogte gebracht was dat het een “tijdelijke afwijking” van het Schengenverdrag zou ondernemen.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maakte dinsdag bekend dat België voor een periode van drie maanden 250 tot 290 politieagenten inzet aan de Frans-Belgische grens “om te vermijden dat er tentenkampen ontstaan aan onze kant van de grens”. Jambon anticipeerde daarmee op de dreigende ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais.

Volgens Cazeneuve is de Franse regering nooit van plan geweest om “bulldozers” ter plaatse te sturen en de migranten die nu in de ‘Jungle’ verblijven uiteen te drijven. “Wat de regering wil doen, is onderdak bieden aan iedereen die in Frankrijk het statuut van asielzoeker heeft.”

Hij spreekt van een humanitaire operatie. “Beweren dat hierdoor een migrantenstroom naar de Belgische grens op gang zou kunnen komen, strookt niet met de waarheid.”

Intussen wachten de mensen die zich in het kamp in Calais bevinden nog steeds op de definitieve beslissing van de rechter in Rijsel. De autoriteiten hadden de gedeeltelijke ontruiming bevolen, maar mensenrechtenverenigingen tekenden beroep aan tegen die beslissing. Een vonnis wordt in de loop van donderdagmiddag verwacht.

Volgens de Franse autoriteiten leven tussen de 800 en 1.000 mensen in het te ontruimen kampgedeelte, een groepering ter plaatse telde naar eigen zeggen 3.455 personen.

Nog volgens Bernard Cazeneuve mogen de nieuwe Belgische grenscontroles niet vergeleken worden met de controles die Frankrijk zelf invoerde na de aanslagen in Parijs op 13 november. “Terroristen sloegen dan toe op ons grondgebied, de verstoring van de openbare orde was toen wel heel duidelijk”, aldus de minister. Het bewaren van de orde was ook voor Jan Jambon de reden voor het invoeren van grenscontroles.

Jambon: ‘We hebben alle Europese procedures gevolgd’

“We hebbende de procedures die door Europa zijn voorzien, gevolgd. We hebben ook op het operationele niveau contact gehad met Frankrijk en er zijn ook bilaterale contacten geweest tussen de eerste ministers en de ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk en België”. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een reactie op de kritiek van zijn Franse ambtscollega Bernard Cazeneuve.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve had donderdag kanttekeningen geplaatst bij de grenscontroles die ons land eerder deze week is gestart aan de Frans-Belgische grens om een mogelijke vluchtelingstroom vanuit Calais het hoofd te bieden. “Deze beslissing lijkt ons vreemd en de motieven al evenzeer”, zei Cazeneuve.

Maar volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft ons land correct de Europese procedures gevolgd en zijn er op het operationele vlak contacten geweest met Frankrijk, alsook bilaterale contacten tussen de premiers en ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen.

“De cijfers bewijzen trouwens het nut van de acties. De dag voor de controles aan de grens ging het om 32 personen in Adinkerke, op de eerste dag van de controles ging het om 100 betrokkenen”. “Ik heb wel begrip voor de situatie in Frankrijk. Dat is ook waarom ik een brief heb gestuurd naar Cazeneuve waarin ik hem vraag verder samen te werken op het vlak van terugkeerbeleid”, besloot de N-VA-minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content