Ruim twee derde van de boodschappen gebeurt met de auto

© BELGAIMAGE

Minder dan twee derde van alle boodschappen wordt gedaan met duurzame vervoersmiddelen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Mobiliteit aan de UHasselt. Zelfs verplaatsingen van minder dan een kilometer gebeuren met de wagen.

Doordat we met zijn allen op hetzelfde moment én met de wagen gaan winkelen, ontstaan er tijdelijke tekorten aan parkeerplaatsen bij shoppingcentra en grootwarenhuizen. Op andere tijdstippen zijn de parkings dan weer nagenoeg leeg. Daarom onderzoekt het Vlaams Instituut van de Mobiliteit (VIM), samen met een aantal projectpartners, hoe het winkelverkeer van de Vlamingen kan gespreid en duurzamer gemaakt worden.

Dit gebeurt aan de hand van studies, metingen, enkele proefprojecten en een brede sensibiliseringscampagne. De eerste resultaten van de studie wijzen uit dat maar een derde van de verplaatsingen om te gaan winkelen op een duurzame wijze afgelegd wordt.

Zelfs voor zeer korte verplaatsingen van minder dan een kilometer grijpt men in 35 procent van de gevallen naar de autosleutels, zo stelt het IMOB/UHasselt, dat deze studie uitvoerde. In de Vlaamse rand rond Brussel wordt er zelfs helemaal niet naar de winkel gefietst. In het algemeen zijn de 55-plussers de beste leerlingen van de klas.

Na deze nulmetingen organiseerde het projectteam een aantal acties om de consumenten te sensibiliseren en te overtuigen om hun verplaatsingsgedrag aan te passen. Hiervoor werden er in april 8.000 gratis tickets voor het openbaar vervoer uitgedeeld en konden de bezoekers aan de winkels (elektrische) fietsen en fietskarren testen. In het najaar vindt er een tweede meting plaats op dezelfde locaties. Daarna kunnen de effecten van de gevoerde acties duidelijk in kaart gebracht worden. (BELGA/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content