Ruim dertig vluchten Brussels Airlines geannuleerd

18/11/13 om 07:09 - Bijgewerkt om 12:32

Door de staking bij een deel van de piloten heeft Brussels Airlines al een dertigtal vluchten moeten annuleren.

Ruim dertig vluchten Brussels Airlines geannuleerd

© Thinkstock

De stakingsactie bij een deel van de piloten van Brussels Airlines zorgt voor behoorlijk wat hinder. Ruim dertig vluchten zijn al geannuleerd. Dat staat op de website van de luchtvaartmaatschappij. De piloten staken omdat ze vinden dat de directie de afspraken van een hervormingsplan niet nakomt.

De vakbonden willen acht oudere piloten die op pensioen moeten langer in dienst houden. Er is ook een dispuut over het opnemen van vakantiedagen. Vakbonden en directie hebben sinds tien uur een verzoeningsvergadering met een sociaal bemiddelaar op het ministerie van Werk.

Brussels Airport-woordvoerder Jan Van der Cruysse laat weten dat passagiers van Brussels Airlines best eerst op de website nakijken of hun vlucht afgelast is. Indien dat het geval is, vraagt hij om niet naar de luchthaven te komen, maar contact te nemen met de luchtvaartmaatschappij of reisagent voor omboeking.

Europese vluchten

De bedrijfsleiding sprak deze ochtend bij een informatievergadering de piloten toe. "Zeker 80 procent van de piloten hervat het werk niet", zei Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB na afloop. "Meer dan 80 procent van de piloten die hier aanwezig waren om te vertrekken, blijft staan", voegde Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC toe.

Voor 6 uur zei Brussels Airlines via Twitter dat er geen grote impact verwacht wordt en dat ze de situatie opvolgen. Dat werd na 6 uur aangepast: de vluchten naar Boedapest, Genève, Madrid, Berlijn en Parijs werden geschrapt, inclusief de terugvluchten later op de dag. "De impact valt voorlopig mee", zei Vuchelen.

"Men heeft werkwilligen opgetrommeld en ook coaches en instructeurs. Maar als die 80 procent behouden blijft, gaan ze dat niet blijven trekken. Indien dit zo blijft, gaan er vliegtuigen op de grond blijven. Het management zit met de handen in het haar", aldus Buekenhout.

Verzoening

De LBC'er benadrukt dat de "onvrede zeer groot is". "De staking is totaal. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Brussels Airlines dat een actie zo'n succes heeft. Ook piloten die niet moeten werken, zijn opgedaagd." (Belga/AVE)

Onze partners