Ruim 500 psychiaters te kort

24/07/12 om 17:07 - Bijgewerkt om 17:07

Een van de oorzaken van het massale pillengebruik in de geestelijke gezondheidszorg is dat het steeds moeilijker wordt een therapeutische behandeling te krijgen. Het nieuwe Platform Psychofarmaca wil daar wat aan doen.

Ruim 500 psychiaters te kort

© Thinkstock

Volgens dokter Geert Dom, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, is het bijzonder moeilijk geworden om binnen een redelijke termijn een psychotherapeutische behandeling te krijgen: "We zitten met fenomenale wachtlijsten en enorme moeilijkheden om een diagnose of crisisopvang te bekomen. Er zijn zeker 500 psychiaters meer nodig, waarvan 250 voor kinderpsychiatrie, de ergst getroffen groep. Je ziet Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg met vacatures die maanden blijven openstaan. Sommige hebben zelfs geen kinderpsychiater meer. Ook in ziekenhuizen raken steeds meer functies niet ingevuld. Er zijn ziekenhuizen waar één psychiater maandenlang op zijn eentje verantwoordelijk is voor de hele psychiatrische eenheid."

Dom: 'Lage instroom, toenemende uitstroom'

In België zijn er nu 1841 actieve psychiaters, wat verhoudingsgewijs een stuk minder is dan in buurlanden zoals Nederland en Frankrijk. Geert Dom: "Er is de laatste jaren een zeer lage instroom, terwijl de groep psychiaters erg veroudert en de uitstroom dus toeneemt. Voor de patiënt betekent dit vaak lange wachttijden. Er zijn Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg met wachtlijsten van drie maanden of langer. Of er is gewoon een stop. Er zijn ook psychiaters met privéconsultaties waar je pas over enkele maanden een afspraak krijgt. Zelf neem ik niemand meer aan. Maar als ik iemand moet doorverwijzen voor een goede psychotherapie, kan ook ik soms maanden niets vinden. Kortom, de toenemende discrepantie tussen de stijgende vraag naar hulp en het beperkte aanbod is dramatisch aan het worden."

Platform om massaal pillengebruik terug te dringen

De voorbije weken werd, op initiatief van de FOD Volksgezondheid, een Platform Psychofarmaca geïnstalleerd om het massale pillengebruik te onderzoeken en terug te dringen. Het aantal voorschriften voor antidepressiva is het afgelopen decennium meer dan verdubbeld, en voor antipsychotica is er een stijging met 75 procent. Geert Dom, die deelneemt aan het Platform, ziet als een van de belangrijkste oorzaken "precies het gebrek aan therapeutische alternatieven." (CDS)

Het volledige interview met Geert Dom leest u deze week in Knack.

Onze partners