Rudy Demotte: 'Ik heb geen probleem met een Federatie Vlaanderen-Brussel'

01/04/12 om 09:50 - Bijgewerkt om 09:50

Rudy Demotte vindt de Federatie Wallonië-Brussel, een jaar oud, geen provocatie van Vlaanderen. 'Vlaanderen onderschat Brussel'

In een interview met De Zondag kijkt Waals minister-president Rudy Demotte (PS) terug op een jaar Federatie Wallonië-Brussel. Demotte is ook van die Federatie minister-president, die een jaar terug nog de Franse Gemeenschap heette.

Volgens Demotte is enkel de naam veranderd in dat jaar. Dat die naamsverandering in Vlaanderen als een provocatie gezien werd in Vlaanderen, begrijpt Demotte niet: "De Walen hebben ook niet gereageerd toen het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap benoemd werden tot Vlaanderen."

De Federatie Wallonië-Brussel is een brug tussen twee entiteiten, aldus Demotte: het Brussels Gewest en het Waals Gewest. Er is geen sprake van Waals expansionisme richting Brussel: "Vlaanderen kan ook zeggen: wij geven aan de gemeenschappelijke organisatie of aan de brug tussen het Vlaams Gewest en het Brussels Gewest de benaming Vlaanderen-Brussel. Ik zou daar geen problemen mee hebben."

Niet de Federatie Wallonië-Brussel was een provocatie, weerlegt Demotte, wel de kaart van Flanders House. Dat Wallonië in Frankrijk lag en "Brussel op Vlaams grondgebied, bijna ter hoogte van Antwerpen", dat vond Demotte provocerend.

De Brusselse waterhoofdstad

"Vlaanderen onderschat Brussel. Weet je hoe de N-VA Brussel benoemt? De Brusselse waterhoofdstad. Dat is een belediging. De Vlaamse nationalisten erkennen Brussel niet, zij beschouwen Brussel als een deel van het Vlaams territorium."

En wat dan met die Federation Wallonie-Bruxelles? Is dat geen aanzet voor het veelgenoemde B-plan, dat de onafhankelijkheid van Wallonië voorbereidt? "Dat is een fantasie! Men kan dat dan ook zeggen van Vlaanderen, dat het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap bevat, Brussel inbegrepen. De Franstaligen kunnen dat ook karakteriseren als een Plan-B met Brussel in Vlaanderen."

Verarming

Demotte geeft in De Zondag ook zijn visie op het onderlinge wantrouwen tussen de Walen en de Vlamingen. "Een eerste zaak is de verarming van Wallonië gedurende decennia. De Vlamingen vonden dat onbegrijpelijk. Hoe is het mogelijk dat wij het zo goed doen en die Walen jaar na jaar terrein verliezen?"

"Ten tweede is er de politieke exploitatie van die situatie. De Walen werden karikaturaal voorgesteld als de enige verantwoordelijken voor die verarming. Maar men vergeet dat in die tijd de beslissingen genomen werden op het federaal niveau met een Vlaamse meerderheid."

Karikatuur

Het wantrouwen dat in Wallonië heerst, analyseert Demotte, is vooral een wantrouwen tegen zichzelf: "Ons gebrek aan zelfvertrouwen is ons grootste probleem. De Walen lachen met zichzelf." Demotte heeft het moeilijk met de karikaturen die leven: "Op familiebezoek in Vlaanderen zag ik die simplistische literatuur van extremisten en soms van populisten. Als je bijna dagelijks in de krant leest dat die Walen teveel kosten, dat die transfers te zwaar wegen, dan ga je dat geloven." (SD)

Onze partners