‘Flexibel werken klinkt goed, maar alleen de werkgever heeft er baat bij’

Liesbeth Homans

Sinds de start van de regering-Michel gingen 33.000 jobs verloren, zegt vakbondsvoorzitter Rudy De Leeuw (ABVV). ‘België bengelt onderaan op de Europese ladder van jobcreatie. En sinds het aantreden van de regering-Michel zijn de OCMW’s overvraagd.’

Waarom zijn de financiële beslissingen die genomen worden altijd in het voordeel van de werkgevers of het gezin, maar nooit van de flexibele alleenstaanden?

(Stefan De Winter, Edegem)

RUDY DE LEEUW: Die vraag zou ik ook graag beantwoord zien door de regering. Het zit nu eenmaal in het DNA van een regering die overwegend bestaat uit neoliberalen dat het beleid minder sociaal is.

Hoe kan het dat mensen die bij de overheid gaan werken hun studiejaren mogen meetellen, terwijl mensen die in de privésector gaan werken hun studiejaren moeten afkopen om tot een volledig pensioen te komen? (Johan Cauwenberghs, Berlaar)

DE LEEUW: Het meetellen van de studiejaren in het ambtenarenpensioen geldt niet voor iedereen. Er zijn tal van voorwaarden aan verbonden. Zo moet het om hogere studies (na de middelbare school, nvdr) gaan, moet er een minimumduur gewerkt worden en moet het diploma een noodzakelijke voorwaarde zijn voor het aanwerven. Dit laatste is al een groot verschil met de privésector, waar je geen diploma hoeft voor te leggen. De tweede reden is dat het bezoldigingspakket bij de overheid magerder is dan in de privésector. Zo hebben ambtenaren geen recht op extralegale voordelen. Dat werd in het verleden gecompenseerd door het betere pensioenstelsel, waaronder het meetellen van de studiejaren. Door de geplande afschaffing daarvan wordt het nog minder aantrekkelijk om bij de overheid te werken.

Wat stelt u voor om de multinationals in België te houden? Ondanks de vele voordelen die ze al hebben gekregen, slaagt ook deze regering daar niet in. (Firmin Haeseryn, Wetteren)

DE LEEUW: Het klopt dat bedrijven al te gemakkelijk de deuren kunnen sluiten om naar een ander land te delokaliseren. Zonder internationale wetten blijft het voor elk land vechten tegen de bierkaai. Zo moet er werk gemaakt worden van een vennootschapsbelasting op Europees niveau, anders betalen de multinationals straks geen belastingen meer. Ook de fiscale maatregelen op maat van multinationals zijn niet houdbaar. Die bedrijven hebben zulke gunsten niet nodig om te overleven.

Als het voorstel van minister van Werk Kris Peeters in verband met flexibelere werkuren wordt goedgekeurd, zal ik dan langer moeten werken en krijg ik dan meer loon?

(Guy De Bruycker, Aalst)

DE LEEUW: Als de werkgever dat wil, kan hij u inderdaad verplichten om langer te werken in een week. Het plan-Peeters wil de arbeidstijd ‘annualiseren’: de werktijd niet meer per trimester maar per jaar bepalen. Het maximale aantal uren dat een werknemer per week kan presteren, kan opgetrokken worden tot 45 of zelfs 50 uur. Op voorwaarde dat de arbeidstijd op jaarbasis niet overschreden wordt: dus de ene week is dat misschien 45 uur, de andere week 30. Dat klinkt allemaal mooi, maar het is de werkgever die bepaalt welke week je hoeveel uren zult werken. En nee, dat is niet voor meer loon. Integendeel, omdat er meer gewone werkuren (in plaats van overuren) mogelijk zijn in één week, worden die niet extra vergoed.

Vraag van de week

Er zijn in 2016 al 45.000 jobs bij gekomen en er zijn meer dan 50.000 vacatures die niet ingevuld raken. Bewijst dat niet dat de huidige regering de juiste politiek volgt?

(Gilbert Wellens, Peer)

DE LEEUW: Zeker niet. De OCMW’s worden sinds het aantreden van de regering-Michel overvraagd. En wat die nieuwe jobs betreft: daarover spreken verschillende bronnen elkaar tegen. Zo gingen volgens de FOD Economie sinds de start van de regering-Michel 33.000 jobs verloren. Waar wél zekerheid over is, is de vergelijking met de rest van Europa. België bengelt helemaal onderaan wat betreft jobcreatie. De werkgelegenheidsgraad daalde tussen het eerste trimester van 2015 en het eerste trimester van 2016 in België met 0,5 procent. In de rest van de eurozone steeg die met 1 procent.

Hoe vermijd je discriminatie van allochtone huurders?

Stel uw vragen aan Vlaams minister van Wonen LIESBETH HOMANS (N-VA).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content