Rudy De Leeuw dreigt met acties als aan index geraakt wordt

Het gemeenschappelijk vakbondsfront wil niet dat de regering aan de index raakt. Indien dat toch gebeurt, voorspelt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw een algemene syndicale actie.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront voerde actie in Brussel, in het kader van de actiedag tegen de Europese besparingskoers. “Besparingen zijn een boomerang die in ons gezicht terugslaat”, aldus De Leeuw. “Een indexsprong is de grootste belastingverhoging die er bestaat”, aldus De Leeuw.

Hij waarschuwt de Belgische regering om ook niet aan het brugpensioen te raken.

De vakbondsman richtte in zijn toespraak aan het duizendtal militanten op het Schumanplein ook een woord aan Duits bondskanselier Angela Merkel. “Stop met ons kapot te sparen. We willen groei, werk, lonen en een sociaal Europa.”

‘Mensonterend’

De bonden pleiten daarnaast voor een financiële transactietaks, duurzame ontwikkeling en volwaardig werk. Zijn Franstalige collega Anne Demelenne had dan weer lovende woorden voor minister Laurette Onkelinkx, omdat ze zich inzet tegen een indexsprong.

ACV-voorzitter Marc Leemans hekelde de toestand in Zuid-Europese landen zoals Portugal, Griekenland en Spanje als “mensonterend”. “Er is massale werkloosheid, belangrijke medicijnen worden onbereikbaar. Het Europa van vrede en vooruitgang is aan diggelen geslagen”, klonk het.

“Het Europese besparingsbeleid knijpt de economie dood”, aldus ACLVB-voorzitter Jan Vercamst. Hij wees de banken en de financiële sector aan als de schuldigen voor de financiële crisis. Hij pleitte voor investeringen voor duurzame groei en werkgelegenheid.

De vakbonden willen daarnaast dat op inkomen uit kapitaal belast wordt, en niet op arbeid. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content