RTBF-journaliste over incident tijdens live-verslag in Keulen: 'Man betastte mijn borsten'

05/02/16 om 09:14 - Bijgewerkt op 06/02/16 om 20:04

De Franstalige openbare omroep RTBF dient een klacht in tegen de mannen die obscene gebaren maakten en de journaliste betastten tijdens een live-verslag vanop het carnaval in Keulen.

RTBF-journaliste over incident tijdens live-verslag in Keulen: 'Man betastte mijn borsten'

© BELGA

De Franstalige openbare omroep RTBF heeft bij de politie van de Duitse stad Keulen een klacht ingediend nadat verslaggeefster voor het journaal Esmeralda Labye tijdens een rechtstreekse interventie in de nieuwsuitzending slachtoffer werd van iemand die obscene gebaren naar haar maakte. De reporter was in Keulen om verslag uit te brengen over de carnavalviering die net speciale aandacht krijgt na de aanranding van honderden vrouwen door Noord-Afrikanen en asielzoekers in de eindejaarsnacht.

De vrouw doet haar verhaal in het VTM-nieuws: 'Het begon met een kus in mijn nek. Dan zongen ze: "Wilt u met mij gaan slapen?" Dat gaat ook nog. Dan heeft een man mij vastgegrepen bij de schouders en heeft een obsceen seksueel gebaar gemaakt, zonder mij aan te raken, hij maakte een neukgebaar. Langs de ene kant stak een man zijn middelvinger op en aan de andere kant nog een middelvinger. Dan pakte weer iemand mijn schouders vast, iemand maakte een seksueel gebaar.'

'Ik deed voort met mijn live-gesprek, anderhalve minuut. En op het einde kwam er een man van links en hij heeft mijn borsten aangeraakt.'

Labye benadrukt dat het geen vluchtelingen waren ."Ze spraken alleen Duits, het waren Duitsers, géén Noord-Afrikanen, geen migranten, maar blonde mannen met blauwe ogen, typisch Duits. Ik heb hen in het Engels gezegd: Dat mag je niet doen, raak me niet aan!", zegt ze.

In een persmededeling laat de RTBF donderdag weten dat de zender en de reporter excuses hebben gekregen van de burgemeester van Keulen. RTBF heeft beslist de uitzending van de voor hun medewerkster vernederende beelden te beperken.

Esmeralda Labye stond er - in overleg met haar directie - op om het onderwerp te blijven coveren.

In Keulen zijn voor de carnavalviering dit jaar 2.500 politiemensen op de been, drie keer zo veel als vorig jaar. Na de ophefmakende eindejaarsnacht werden meer dan duizend klachten ingediend door vrouwen die aangerand werden. De festiviteiten in Keulen duren nog tot Aswoensdag, volgende week.

Lees meer over:

Onze partners