Rsozka: 'Vlaamse regering moet huiswerk opnieuw maken en de Turteltaks terugtrekken'

18/01/16 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:25

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) moet in het parlement klaarheid scheppen over het dossier van de energieheffing of Turteltaks. Dat zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Het kan niet zijn dat om de zoveel weken een nieuwe factuur uit de lucht komt vallen."

Rsozka: 'Vlaamse regering moet huiswerk opnieuw maken en de Turteltaks terugtrekken'

Björn Rzoska (Groen) © BELGA

"Na bewoners van appartementen en alleenstaanden zijn het nu de kmo's die zowat 1.300 euro per jaar extra gaan moeten betalen. De Vlaamse regering moet haar huiswerk opnieuw maken en de Turteltaks terugtrekken", aldus Rzoska.

Maandag raakte bekend dat de elektriciteitsfactuur van kmo's op een jaar tijd met 1.900 euro stijgt, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. Dat blijkt uit een studie van energieregulator VREG. "Verwerpelijk", reageert ondernemersorganisatie Unizo.

Minister Turtelboom zegt dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt. "Het falende gratisbeleid en de oversubsidiëring moeten worden gestopt. De regering had de plicht om een schuld van 9,2 miljard euro, veroorzaakt door oversubsidiëring, weg te werken. Dat doen we door de lasten evenredig te verdelen. Als iedereen een inspanning doet, dan lossen we dit op." (Belga/NSK)

Onze partners