Rood eist aanplakborden voor Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

10/08/12 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

De partij Rood eist dat het Antwerpse stadsbestuur aanplakborden voorziet gedurende de volledige campagne van de gemeenteraadsverkiezingen.

Rood eist aanplakborden voor Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen

© Belga

Het Antwerpse stadsbestuur moet aanplakborden voorzien waarop politieke partijen affiches kunnen hangen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Dat zegt de partij Rood.

De stad wil zulke borden niet voorzien. Dat gebeurt op vraag van de gemeenteraad. Ze wil zelfs het politiereglement aanpassen. Daarin staat dat er borden wel ter beschikking moeten worden gesteld.

'Stad wil regels in het midden van het spel wijzigen'

Een eventuele wijziging in de politiecodex kan vanwege het zomerreces ten vroegste op 1 oktober worden doorgevoerd. Maar de verkiezingscampagne start al op 14 september. De stad is dus volgens haar eigen regels verplicht om op z'n minst tussen 14 en 30 september borden te voorzien.

"We hebben de stad nu gevraagd of ze daadwerkelijk aanplakborden ter beschikking zullen stellen", zegt Jean Marie De Meester, de advocaat van Rood. "Krijgen we geen of een negatief antwoord, dan zullen we een kortgedingprocedure opstarten. Dit is ondemocratisch: in het midden van het spel wil de stad de spelregels veranderen."

'Stad komt verbintenis niet na'

Bovendien eist De Meester dat het stadsbestuur de borden gedurende de volledige campagne laat staan. "Het zou absurd zijn om ze op 1 oktober weg te halen. Wij vinden dat er een verbintenis is tussen het stadsbestuur en de politieke partijen: de stad vraagt om niet willekeurig affiches te plakken. In ruil daarvoor voorziet ze aanplakborden waarop het wel mag. Dan mogen we er toch van uitgaan dat de borden gedurende de volledige campagne beschikbaar worden gesteld?"

Op het kabinet van burgemeester Patrick Janssens (SP.A) kon men geen antwoord geven op de vraag of de stad aanplakborden zal voorzien.

In juni kondigde de gemeenteraad een motie goed die het schepencollege vraagt geen aanplakborden te plaatsen. Maar Rood vond dat de stad daarmee inging tegen haar eigen regels. Ze kregen gelijk van de waarnemende provinciegouverneur Luc Maes.

'Kleine partijen vinden aanplakborden belangrijk'

De gouverneur vond dat een gemeente weliswaar kan beslissen om geen borden te plaatsen, maar in het geval van Antwerpen zou ze daarmee indruisen tegen haar eigen politiereglement. Hij besloot dan ook: "Het stadsbestuur moet zijn eigen reglement naleven."

Kleine partijen vinden aanplakborden erg belangrijk, vertelt De Meester. "De grote partijen zijn alomtegenwoordig. Kleine hebben het veel moeilijker om hun boodschap te verspreiden. Zeker tijdens gemeenteraadsverkiezingen zijn borden belangrijk, omdat er een nauwe band is tussen lokale politici en de burgers." (JC)

Onze partners