Rondje zwartepieten over klimaatakkoord gaat verder in Kamer

03/12/15 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:41

Tijdens het wekenlijkse vragenuurtje in de Kamer stond het het intra-Belgisch klimaatakkoord centraal, wat een fikse woordenwisseling opleverde.

Rondje zwartepieten over klimaatakkoord gaat verder in Kamer

Premier Charles Michel (MR) in de Kamer © BELGA

In de Kamer is een reeks vragen over een intra-Belgisch klimaatakkoord uitgedraaid op een fikse woordenwisseling, waarbij de verwijten heen en weer vlogen en de zwartepiet voor het uitblijven van een akkoord vakkundig werd doorgeschoven. Vrijdagochtend proberen de kabinetschefs van de premier en de ministers-presidenten voort een compromistekst in mekaar te boksen.

Verschillende oppositiepartijen wezen tijdens het debat met de beschuldigende vinger richting N-VA en stelden dat ons land de 'risée' was op de Klimaatconferentie die dezer dagen plaatsvindt in Parijs. Zoals bekend werd ons land daar 'onderscheiden' als "fossiel van de dag".

Voorstel afschieten

Premier Charles Michel (MR) herhaalde dat het een dossier is dat al langer aansleept. 'Als het zo gemakkelijk is, waarom hebt u dan geen oplossing gevonden toen u zelf minister was', richtte de premier zich tot Jean-Marc Nollet, nu fractieleider van Ecolo-Groen, maar in de vorige legislatuur Waals Energieminister.

De eerste minister verklaarde voorts dat hij zelf zondagavond heeft geprobeerd met een voorstel de standpunten dichter bij mekaar te brengen. Het was volgens Michel de Waalse regering die dat voorstel zondagavond afschoot, terwijl de Vlaamse regering dat daags nadien deed. Sinds maandag zijn er constant contacten gelegd om tot een oplossing te komen, ging de premier voort. Vrijdagochtend zit zijn kabinetschef rond de tafel met zijn collega's van de gewestregeringen.

'Om te huilen'

Delen

N-VA heeft onze premier in zijn blootje naar de klimaattop in Parijs gestuurd

Catherine Fonck (CDH)

Karin Temmerman (SP.A) noemde het antwoord van de premier 'om te huilen' en vergeleek zijn tussenkomst met de 'conferentie van een komiek.' 'U maakt ons land opnieuw compleet belachelijk. Ik raad u aan meteen de onderhandelingen te starten over de verdeling van de boete die ons land gaat krijgen', besloot Temmerman.

Catherine Fonck (CDH) stelde dat de premier de geschiedenis herschreef en dat de N-VA hem in zijn blootje naar de Klimaatconferentie in Parijs heeft gestuurd. 'Gek zijn doet geen zeer', klonk het dan weer bij Daniel Senesael (PS). Toen het gejoel en geroep tussen de verschillende banken aan het uitsterven was, zei slotspreker Egbert Lachaert (Open VLD) 'bedroefd' te zijn 'over dergelijk slecht theater over zo'n belangrijk thema.' (Belga/AVE)

Waals minister-president Paul Magnette (PS) reageert furieus op de uitspraken van premier Charles Michel donderdag in de Kamer. De liberale eerste minister had daar gezegd dat de Waalse regering zondagavond een voorstel tot klimaatakkoord van hem heeft afgeschoten. Een grove leugen, aldus Magnette.


Michel heeft naar eigen zeggen zondagavond met een voorstel geprobeerd de standpunten dichter bij mekaar te brengen. Het was volgens hem de Waalse regering die dat voorstel zondagavond afschoot, terwijl de Vlaamse regering dat daags nadien deed. 'Dat zijn de feiten', aldus de premier. 'Hij liegt zo makkelijk als hij ademhaalt', foetert Magnette over Michel.


'Als ik dat hoor, ben ik buiten mezelf van woede. Ik kan alle bewijzen voorleggen en daag hem uit om te bewijzen wat hij beweert. Ik ben furieus en dat zal de zaken niet vooruit helpen.'


Volgens Magnette was hij het die zondagavond aan Michel voorstelde om, gezien de deadlines, de discussie te beslechten met behulp van een evaluatie in 2017. Nadien volgden nog heel wat contacten met Vlaams minister-president Geert Bourgeois en werd maandagochtend een voorstel geformuleerd aan de kabinetschef van federaal minister Marie Christine Marghem.


'Bij gebrek aan nieuws van het federale hebben we vernomen dat mevrouw Marghem van het dossier gehaald was', aldus nog Magnettes versie van de feiten.

(Belga)

Onze partners