Ronald Janssen weigert te kijken naar gruwelfoto's van zijn slachtoffers

28/09/11 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Op het assisenproces tegen meervoudige moordenaar Ronald Janssen zijn vandaag gruwelijke foto's getoond van de zwaar verminkte lichamen van zijn slachtoffers. Janssen weigerde te kijken naar de foto's.

Ronald Janssen weigert te kijken naar gruwelfoto's van zijn slachtoffers

© ImageGlobe

De speurders van de federale gerechtelijke politie van Hasselt zijn woensdagmiddag gestart met de uiteenzetting van hun bevindingen inzake de moorden op Shana Appeltans en Kevin Paulus.

Er werden verschrikkelijke beelden getoond van hun lichamen op de achterbank en de kofferbak van de uitgebrande auto van Paulus. Janssen keek niet naar het scherm met de foto's, maar fixeerde zich op een ander punt.

Verkoolde lichamen
Op 2 januari 2010 werd de Opel Corsa van Kevin Paulus brandend
aangetroffen in de Rozedelstraat langs de E314 in Halen. De brandweer van Diest ontdekte bij de bluswerkzaamheden de verkoolde lichamen van twee mensen in het voertuig.

De lokale politiezones Demerdal en West-Limburg deden de eerste vaststellingen. Demerdal was eerst ter plaatse omdat niet meteen duidelijk was of het voertuig op het grondgebied van het gerechtelijke arrondissement Hasselt of Leuven stond. Toen dat uitgeklaard was, nam de federale gerechtelijke politie van Hasselt het onderzoek over.

Confrontatie
De ouders van Shana bleven uit de zaal weg. De ouders van Kevin
bleven wel zitten, maar de confrontatie met de beelden was hard en brachten hevige emoties teweeg.

De ouders van Kevin en Shana hadden eerder op de dag gevraagd om het proces achter gesloten deuren te houden. Ze wilden niet dat andere mensen de gruwelijke foto's van hun kinderen konden zien. De voorzitter van het assisenhof wees dat verzoek af en liet de zitting verdergaan.

Openbaar misdrijf
Advocaten Pieter Helsen en Geert Jaspaert van de ouders van Shana en Kevin hadden dat verzoek gedaan wegens de schending van de privébelangen. Het hof oordeelde dat de foto's niet in de privésfeer genomen zijn, maar dat het foto's zijn van lichamen in het openbaar, waarbij het misdrijf in het openbaar gepleegd is.

"Het zijn geen foto's die als een aanslag op de zeden of de privébelangen beschouwd kunnen worden. Het verzoek weegt niet op tegen de openbaarheid van de terechtzitting", bleek bij voorlezing van het tussenarrest. (Belga/EE)


Onze partners