Ronald Janssen schuldig over hele lijn aan moord op Van Uytsel, Appeltans en Paulus

20/10/11 om 07:22 - Bijgewerkt om 07:22

De assisenjury acht Ronald Janssen schuldig over de hele lijn, aan de moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.

Ronald Janssen schuldig over hele lijn aan moord op Van Uytsel, Appeltans en Paulus

© Belga

De jury had niet meer dan twee uur nodig om te oordelen over de schuld van Ronald Janssen. Daarna volgde het beraad over de motivering van het arrest.

Tegen die motiveringsprocedure trok assisenvoorzitter Michel Jordens donderdag overigens van leer. Jordens vroeg zich af waarom de juryleden het antwoord op de schuldvragen niet mogen geven vooraleer ze aan de motivering beginnen. "Nu moeten ze eerst samenzitten met de voorzitter van het hof om de motivering op te stellen", aldus Jordens. "Dat zorgt voor wantrouwen ten opzichte van ons, de indruk kan ontstaan dat wij de jury zouden beïnvloeden."

Morgen beraden jury en voorzitter van het assisenhof zich over de straf die Janssen moet uizitten.

Beschuldigde Ronald Janssen kreeg donderdag het laatste woord op zijn proces, alvorens de jury zich terugtrok om te oordelen over zijn schuld. Hij herhaalde nogmaals dat hij het allemaal niet gewild had. Janssen stond recht, sprak met een trillende hoge stem en was schijnbaar emotioneel. Hij dankte assisenvoorzitter Michel Jordens voor het serene proces, zei dat hij het allemaal zo niet gewild heeft en bood tot slot zijn excuses aan.

Het laatste woord
"U had mij woensdag al gezegd dat het laatste woord geen pleidooi moest zijn. Ik moet hier niet het laatste woord hebben. Die drie mensen moeten het laatste woord hebben. Ik wil u bedanken. Ik kan zeggen dat het proces veel serener verlopen is dan alles voorheen. Ik kom niet goed uit mijn woorden. Ik kan geen namen noemen, want naast u zijn er nog mensen die ervoor gewerkt hebben. Wat mijn drijfveer ook is geweest, woede, angst, frustraties, ik heb het niet gewild en het spijt me", aldus Janssen.

Vervolgens schotelde voorzitter Jordens de jury de negen schuldvragen voor. Hij legde de juryleden ook uit op welke manier de stemming moet verlopen. Daarna moesten de gezworenen hun gsm's in bewaring gegeven en gingen ze de afgesloten zaal binnen om zich beraadslagen over de schuldvragen.

Onopgehelderde moorden
Speurders gaan na het assisenproces tegen Ronald Janssen onderzoeken of hij verantwoordelijk is voor nog meer onopgehelderde moorden en verdwijningen. Vandaag valt het verdict tegen de moordenaar van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.

Janssen haalde in zijn verhoren andere feiten aan, maar bleef daar telkens heel vaag over. Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen vernemen uit goede bron dat het gerecht na de uitspraak van het hof van assisen zal onderzoeken of Janssen nog meer moorden heeft gepleegd.

Professionele moordenaar

Jef Vermassen, advocaat van de familie Van Uytsel, meent dat Annick Van Uytsel niet zijn eerste dodelijke slachtoffer was, omdat de moord te professioneel was. Ook de speurders zijn daarvan overtuigd. Voor een seriemoordenaar zou het erg uitzonderlijk zijn dat hij geen feiten zou hebben gepleegd tussen de moord op Annick in 2007 en de dubbele moord in Loksbergen in 2010.

De typische werkwijze van Janssen zou ook in nog andere onopgehelderde moord- en verdwijningszaken voorkomen. Het extra onderzoek moet uitwijzen of hij effectief aan die zaken gelinkt kan worden. In gerechtelijke kringen wordt gedacht aan de samenstelling van een speciaal onderzoeksteam hiervoor.

Doodslag
Ronald Janssen krijgt vandaag van de jury te horen of hij schuldig is aan de moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. De assisenjury heeft een antwoord geformuleerd op volgende schuldvragen: wederrechtelijke vrijheidsberoving van Annick Van Uytsel, doodslag op Annick Van Uytsel, voorbedachte rade bij de doodslag op Annick van Uytsel, doodslag op Kevin Paulus, voorbedachte rade bij de doodslag op Kevin Paulus, foltering van Shana Appeltans, verkrachting van Shana Appeltans, doodslag op Shana Appeltans, voorbedachte rade bij de doodslag op Shana Appeltans.

Janssen heeft eerder bekend dat hij deze drie jongeren om het leven heeft gebracht, maar houdt nu vol dat hij het niet zo gepland heeft. Hij zegt dat de dood van Annick een ongeval was en dat hij Shana en Kevin in een opwelling heeft gedood. Hij ontkent ook dat hij zijn slachtoffers verkracht heeft.

De bedoeling is duidelijk. De verdediging gaat voor doodslag in plaats van moord om een lichtere straf dan de maximumstraf te bekomen. Deze houding van Janssen wekte de voorbije dagen grote woede bij de nabestaanden van de slachtoffers.

Schuldig over de hele lijn aan moord

Janssen werd dus schuldig bevonden aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving en de doodslag met voorbedachte rade op Annick Van Uytsel, de doodslag met voorbedachte rade op Kevin Paulus en de verkrachting en foltering van en de doodslag met voorbedachte rade op Shana Appeltans.

Hij riskeert met deze uitspraak levenslang, wat een grote klap betekent voor de verdediging die op minder had gehoopt door de voorbedachte rade in twijfel te trekken. De uitspraak over de strafmaat is voor morgen. (Belga/EE/SD)

Journalistenvereniging naar Hof voor de Rechten van de Mens om assisenhof Tongeren aan te klagen

De Vlaamse journalistenvereniging VVJ stapt mogelijk naar het Hof voor de Rechten van de Mens om aan te klagen hoe de journalisten worden behandeld bij het assisenproces tegen Ronald Janssen. Dat bevestigt voorzitter Pol Deltour.

Incident met de VRT

"Er is vanalles fout gelopen tijdens het proces Janssen, met als hoogtepunt het incident met de VRT", zegt Pol Deltour. De openbare omroep werd kortstondig de toegang tot de assisenzaal ontzegd omdat de voorzitter dacht dat er opnames in de zaal waren gemaakt.

Gevaarlijk predecent

"Dit is een zeer gevaarlijk precedent", argumenteert Deltour. "De voorzitter van het assisenhof heeft het pleit op korte termijn gewonnen, maar wij denken na over verdere stappen. Mogelijk stappen we naar het Hof voor de Rechten van de Mens."

Voorzichtig

Persrechter Nico Snelders geeft toe dat er tijdens het proces zeer strikt werd omgegaan met de verslaggeving. "Tijdens het proces Clottemans werd de media veel toegestaan en daar is misbruik van gemaakt. Daarom hebben we deze keer besloten voorzichtig tewerk te gaan."

Veiligheid

Ook op de beperkte capaciteit van de assisenzaal en de relaiszaal kwam tijdens het proces veel kritiek. "We hebben overwogen om een zaal af te huren in het Gallo Romeins Museum, maar dat bleek te duur en bovendien konden we de veiligheid niet garanderen."

Snelders staat wel open voor een gesprek met de VVJ om lessen te trekken uit dit proces. De Journalistenvereniging gaat ook rond de tafel zitten met de toekomstige minister van Justitie. (Belga/EE)

Onze partners