Ronald Janssen met P-Magazine: “Ongelukkig voorval”

© Belga

De federale politie noemt de foto van Ronald Janssen met de Lesley-Ann Poppe-cover van P-Magazine een “ongelukkig voorval”.

Toen Ronald Janssen dinsdag het gerechtshof binnenreed, werd hij door een politieman naast hem in de auto in een reflex onherkenbaar gemaakt voor de aanwezige pers met de nieuwe P-Magazine van deze week.

Op de cover van het magazine staat het rondborstige mediafenomeen Lesley-Ann Poppe. Daarom is de foto die de wereld rondging nogal ongelukkig aangezien Janssen beschuldigd wordt van verkrachting en moord op jonge vrouwen.

Geblindeerde wagen De federale politie heeft het over een “ongelukkig voorval”. De politie had naar eigen zeggen deze keer – in tegenstelling tot het proces van Marc Dutroux – niet de opdracht gekregen om Ronald Janssen in een geblindeerde wagen te vervoeren.

Volgens Reinout Claeys van de politieschool bestaan er geen regels om een verdachte af te schermen. “Wel kan men zich de vraag stellen of de agent niet beter andere lectuur bij de hand zou hebben. Teksten over wetgeving die relevant zijn voor zijn beroep, bijvoorbeeld”, zegt hij op Radio 1.

Lesley-Ann Poppe zelf vindt dat de foto toch op een andere manier de wereld had mogen rondgaan. “Ik ben echt geschrokken toen ik de bewuste foto zag aan het hof van assisen in Tongeren”, zegt ze in de Gazet van Antwerpen.

Beelden Janssen verboden Tijdens het proces is het verboden om beelden te maken van Ronald Janssen. Daarnaast is het op vraag van Janssen ook niet toegestaan om de beschuldigde te tekenen. Janssen had bovendien problemen met gsm’s, die zouden kunnen worden gebruikt om foto’s te maken.

De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB), de Vlaamse Dagblad Pers (VDP) en de Federatie van de Belgische Magazines (FEBELMAG) wijzen erop dat het publiek in maatschappelijk belangrijke processen een recht op informatie heeft. Op het proces Janssen komt dat in het gedrang, omdat de beschuldigde op geen enkele manier afgebeeld wil worden.

Ook de opstelling van de Orde van Vlaamse Balies (OVB) en de stafhouders van Tongeren en Hasselt kan op weinig begrip rekenen. Die hebben de advocaten verplicht om zich eerst tot hen te wenden vooraleer ze een verklaring afleggen, wat volgens de journalistenverenigingen een tergend vertragend effect op de verslaggeving heeft. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content