Ronald Janssen krijgt maximumstraf: levenslange opsluiting

21/10/11 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Het hof van assisen in Tongeren heeft Ronald Janssen veroordeeld tot levenslange opsluiting. De seriemoordernaar krijgt de maximumstraf voor de moord op Annick Van Uytsel en Kevin Paulus en voor foltering, verkrachting en moord op Shana Appeltans.

Ronald Janssen krijgt maximumstraf: levenslange opsluiting

© ImageGlobe

Het Tongerse hof van assisen heeft Ronald Janssen veroordeeld tot een levenslange opsluiting. Er werden geen verzachtende omstandigheden weerhouden.

Het hof heeft geoordeeld dat Janssen de totale vernietiging van zijn slachtoffers voor ogen had en hen niet als persoon, maar als object heeft benaderd. Er zijn volgens de twaalf gezworenen geen verzachtende omstandigheden.

Een gevaar voor de maatschappij
De kans op een succesvolle behandeling van de beschuldigde is volgens de jury bovendien miniem. "Bij de nabestaanden heeft Janssen een onnoemelijk leed teweeggebracht door de wijze van uitvoering van zijn daden, waarbij hij de slachtoffers niet als persoon, maar als object benaderde. Ronald Janssen werd
omschreven als kernpsychopaat met seksueel afwijkend gedrag, waarbij het gevaar op recidive zeer hoog is. De kans op enige succesvolle behandeling wordt miniem ingeschat", zei assisenvoorzitter Jordens.

De voorzitter voegde eraan toe dat Janssen uitsluitend "ik-gericht" is en geen inlevingsvermogen tegenover derden heeft. "Daardoor is hij een gevaar voor de maatschappij. Daarom werd Janssen tot levenslange opsluiting veroordeeld", aldus Jordens.

Janssen is levenslang uit zijn rechten ontzet. Hij moet ook opdraaien voor de proceskosten, die 278.000 euro bedragen. Janssen heeft vijftien dagen de tijd om naar Cassatie te stappen.

Janssen moest lachen toen het openbaar ministerie levenslang eisteHet openbaar ministerie eiste vrijdagochtend al dat Ronald Janssen levenslang wordt opgesloten voor de moord op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus. De aanklager feliciteerde Janssen omdat hij geslaagd is voor het toelatingsexamen van de gevangenis. Janssen moest erom lachen.

De beschuldigde werd donderdag door de Tongerse assisenjury schuldig bevonden aan de ontvoering en de moord op Annick Van Uytsel, de moord op Kevin Paulus en de foltering, de verkrachting en de moord op Shana Appeltans. De openbaar aanklager feliciteerde Janssen bij het begin van zijn strafvordering, omdat hij "geslaagd is voor het toelatingsexamen voor Leuven-Centraal".

Seksueel delinquent
De terbeschikkingstelling van de regering voor Janssen kon Boyen niet vorderen, ondanks het feit dat hij schuldig is aan foltering en verkrachting, en dus officieel een seksueel delinquent is. "Dat ligt me zwaar op het hart. Het was mijn bedoeling de terbeschikkingstelling te vragen, maar het kan niet, want de uitvoeringsbesluiten van de nieuwe wet van 2007 zijn er nog niet. Janssen kan dan naar Cassatie stappen, waardoor het proces kan worden overgedaan. Ik vind dat verschrikkelijk. En dat gun ik hem niet", aldus Boyen.

Psychopaat, verkrachter, folteraar en seriemoordenaar
Janssen kon er toch nog om lachen. "Ik ga ervoor zorgen dat u tot uw laatste snik in de gevangenis blijft. Ge zijt een psychopaat. Ge zijt officieel een verkrachter, een folteraar en een seriemoordenaar. Ik ga niet langer over u praten, want dan voelt u zich nog belangrijker. Lach nog maar een beetje verder", zei Boyen.

De openbare aanklager zag geen enkele verzachtende omstandigheid en de jury is hem daarin gevolgd. Ook de moeilijke jeugd van Janssen werd niet als verzachtende omstandigheid aanvaard.

'Strafvermindering zou ik niet over mijn hart krijgen'
"U zult het niet altijd gemakkelijk hebben gehad bij u thuis. Er zijn nog zoveel kinderen en mensen die dat meegemaakt hebben, en die zijn geen verkrachter of moordenaar geworden. Als ik u dan strafvermindering zou gunnen, dat kan ik niet over mijn hart krijgen.
Over andere verzachtende omstandigheden, zoals de aanvang van betaling van de burgerlijke partijen, zal ik maar zwijgen", zei Boyen.

De openbaar aanklager haalde ook nog eens aan dat woede, angst of frustraties niet de drijfveer van Janssen vormden, zoals Janssen zelf in zijn laatste woorden suggereerde.

Geen gram spijt
"Jij hebt geen halve gram berouw en geen gram spijt. Die spijt van u is niet doorleefd. Er zit geen vlees aan die spijt. Je kent deakkoorden, maar niet de begeleidende muziek. Uw verzachtende omstandigheden heb je achtergelaten in het Albertkanaal en opgestookt in een Opel Corsa.

Ik zet u op hetzelfde niveau als Ait Oud, Marc Dutroux en Fourniret. Voor al die mannen van hetzelfde kaliber is er maar één straf voorzien, en dat is levenslange opsluiting", zo sprak Boyen.

De openbaar aanklager ziet het als zijn taak de maatschappij te beschermen tegen dergelijke individuen, omdat het gevaar op recidive zeer groot is.

Roofdier"Het is goed wonen in onze provincie, waar mensen dachten rustig naar een fuif te kunnen gaan of rustig naar huis terug te keren, zonder beslopen te worden door een roofdier als u. De jongeren in Diest en omgeving durven niet meer zorgeloos naar een fuif gaan. Gij hebt drie jonge mensen zonder proces de doodstraf gegeven.

Zijn raadsman, meester Miskovic, had het over middeleeuwse straffen, maar hij heeft zelf jonge mensen de brandstapel gegeven. Onze contreien moeten weer een veilige haven worden voor jonge mensen", besloot Boyen. (EE)

Jef Vermassen "Annick Van Uytsel is in ere hersteld"

"Zijn plaats is in de gevangenis en nergens anders." Dat heeft Jef Vermassen, de advocaat van de familie Van Uytsel, verklaard na de veroordeling tot levenslang van Ronald Janssen.

Meester Vermassen vond het zeer belangrijk dat Janssen niet enkel werd veroordeeld voor de moord op Annick Van Uytsel, maar ook voor de ontvoering. "Hij heeft Annick hier in Tongeren afgeschilderd als een hoer", stelt Vermassen. "Alsof dat meisje vrijwillig naakt bij hem in bed zou kruipen."

Nu is Annick volgens de advocaat in ere hersteld, en dat doet de familie volgens hem ontzettend goed. "Voor iemand die zoveel heeft aangericht als Ronald Janssen, is er maar één plaats: de gevangenis."

Vermassen ziet naar eigen zeggen steeds vaker persoonlijkheden als die van Janssen opduiken in assisenzaken, en dat verontrust hem.

Onze partners