Ronald Janssen: koele kikker fronst eenmaal zijn wenkbrauwen

26/09/11 om 19:03 - Bijgewerkt om 19:03

Ronald Janssen heeft maandag bijna de hele dag onbewogen naar alle uiteenzettingen van de getuigen zitten luisteren op zijn assisenproces in Tongeren, maar 's avonds fronste hij toch zijn wenkbrauwen, toen advocaat Jef Vermassen een vraag stelde aan de twee profilers inzake het profiel van een goed georganiseerde dader.

Ronald Janssen: koele kikker fronst eenmaal zijn wenkbrauwen

© ImageGlobe

"Het is de eerste maal dat ik een lijk zie zonder lijkvlekken. Is het mogelijk dat het lichaam van Annick Van Uytsel met het hoofd naar beneden gehouden werd om het lichaam te laten leegbloeden?", vroeg Vermassen.

Verwonderde blik
De profilers verklaarden dat dat mogelijk het geval was. Janssen was op dat moment blijkbaar zijn eigen bedenking aan het maken en trok een verwonderde blik. De rest van de dag richtte Janssen zijn blik enkel op het groot scherm in de assisenzaal, waar de presentaties van de onderzoeksverrichtingen getoond werden en waar ook de gruwelijke beelden van het lijk van Annick passeerden.
Daderprofiel
De twee laatste getuigen maandag op het assisenproces van Ronald Janssen in Tongeren waren Sigrid Noelanders en Carla Verbandt van de dienst gedragswetenschappen van de federale politie. De twee maakten in november 2007 een daderprofiel op en dat leunde akelig dicht aan bij de persoon van Janssen.

"U zat er eigenlijk 'boenk' op met uw daderprofiel", aldus meester Jos Vander Velpen.

"Het was een goed profiel, maar het was nog heel ruim, aangezien de leeftijd van de dader tussen 25 en 40 jaar geschat werd. Achteraf is het natuurlijk gemakkelijk praten dat het daderprofiel goed was", stelde Noelanders.

Seksueel motief

"Inzake motief oordeelden we dat het mogelijk seksueel van aard kon zijn. Het slachtoffer werd naakt teruggevonden, en bovendien was er de manier van de dader om zich van het lichaam te ontdoen. Het zou een toevallig slachtoffer zijn, en de dader een man die alleen handelde, met een leeftijd geschat tussen 25 en 40 jaar. Het kon een onbekende dader zijn of een dader die het slachtoffer oppervlakkig kende van zien, zonder dat zij hem daarom echt kende", luidde het.

"Inzake antecedenten hadden we melding gemaakt van seksuele misdrijven, waarvoor de dader al dan niet werd gevat, en zijn woonplaats lag veeleer dicht bij de plek waar het slachtoffer verdween.

Privacy
De dader woonde eventueel alleen, waardoor hij over de privacy beschikte om het slachtoffer een tijdje bij te houden, en de man had geen relatie of een problematische relatie. Zijn persoonlijkheid bevatte vermoedelijk psychopate trekken en in zijn gedrag voor de feiten zagen we mogelijk alcoholgebruik", zo legden de twee profilers uit. (Belga/EE)

Onze partners