Ronald Janssen gaf barbecue voor leerlingen na moord op Annick Van Uytsel

14/10/11 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

Vandaag getuigden in het proces tegen Ronald Janssen zijn huisarts, zijn directeur en de voorzitter van de plaatselijke Natuurpunt-vereniging, waar Janssen lid van was.

Een voormalige leerling van Ronald Janssen, de 22-jarige Thomas D. (Dubois), woonde in de zomer van 2007 nog een barbecue bij in het huis van de drievoudige moordenaar in Loksbergen.

"Hij was onze klastitularis en trakteerde ons op een barbecue. In de klas is er ook nog gepraat geweest over de feiten op Annick Van Uytsel. Janssen had toen iets gezegd zoals elke vader zou reageren. 'Als iemand dat met mijn kinderen zou doen.' Ik kon het niet geloven dat hij dit allemaal gedaan heeft, '' vertelde Thomas vrijdag op het proces Janssen.

Volgens de jongeman, die van Janssen les kreeg in Herk-De-Stad, klopte het ook dat zijn leraar eigenlijk 's nachts leefde. "We kwamen hem wel geregeld tegen, als we op stap waren. We zijn eens samen met hem weggeweest in Diest. Toen had hij vreselijk gegrapt over vrouwen, waarmee we hard gelachen hadden."

Sociale, correcte leraar
Thomas D. voegde daar aan toe dat Janssen als leraar wel niet altijd stipt begon met de les en niet de normale manier van lesgeven volgde. "Hij was daar soepel in. We wisten wel hoever we mochten gaan bij hem, bijvoorbeeld als we kabaal maakten. Hij was een sociale, correcte leraar", aldus Thomas.

De eerste getuige vrijdagmorgen op het proces Janssen was huisarts Jef Steenackers uit Waanrode, bij wie Janssen ging voor zijn rugpijnen. Janssen haalde die rugpijn aan om te bewijzen dat Annick Van Uytsel, die hij n de ochtend van 28 april 2007 ontvoerde en vermoordde, vrijwillig met hem meeging. Hij zou haar immers niet kunnen ontvoeren hebben, door die pijn, klonk het.

Rugpijnen
"Een eerste periode van rugpijnen was van 23 tot 27 april 2007. Ik ben toen op huisbezoek geweest, maar ik stelde een niet-specifieke lage rugpijn vast. Er waren geen tekenen die kunnen wijzen op ernstige rugpathologie. Ik heb ontstekingswerende middelen voorgeschreven en een werkonbekwaamheid tot 27 april met de afspraak dat hij opnieuw moest terugkomen. De periode van werkonbekwaamheid werd niet verlengd, want Janssen stelde het beter op 27 april,'' aldus de huisarts.

In mei 2007 had Janssen opnieuw rugklachten, waarna hij dokter Steenackers consulteerde. "Hij kreeg gewoon ontstekingswerende middelen voorgeschreven. Dan anderhalf jaar later, in maart 2009, zag ik hem weer. Toen was er een discusuitpuiling in de rug, die op een zenuw drukte. Ik heb hem toen naar het ziekenhuis doorverwezen voor inspuitingen. Hij was twee maanden werkonbekwaam. Op 24 augustus 2009 zag ik hem terug. Hij had rugpijn bij het heffen. Ik verwees hem door naar de rugschool, maar daar houdt mijn verhaal op. Ik weet niet of hij die rugschool bezocht heeft,'' besloot dokter Steenackers.

Uitstekend geheugen

Janssen zelf stelde dan een aantal vragen aan de huisarts om aan te kunnen aantonen dat hij zijn rugpijn niet simuleerde. Daarbij viel het op dat Janssen geen last meer had van zijn geheugen, want hij kon zich details herinneren van hoe slecht hij destijds kon lopen. Dat tot ergernis van de ouders van de slachtoffers. De ouders van Annick Van Uytsel en de tante van Kevin Paulus, Lea Verduyckt, verlieten de assisenzaal. Vervolgens startte politieman Noël Libaers van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Hasselt met het moraliteitsverslag over de beschuldigde.

Directeur: 'Ik heb me totaal laten misleiden'

De intussen gepensioneerde directeur Leon P. uit Herk-De-Stad, die Janssen aannam als leerkracht op het technisch Amandina Instituut in Herk-De-Stad (de huidige scholengroep Sint-Martinus) kwam ook aan het woord en verklaarde: "Ik heb me totaal laten misleiden door deze man."

"Ik heb 46 personeelsleden op pensioen zien gaan en alle vervangers passeerden langs mij. Ik heb me niet vaak vergist, maar in deze man wel", vertelde de gewezen directeur.

Vermassen confronteerde de getuige met uitspraken van Janssen over zijn directeurschap. Volgens Janssen kon de directeur onder meer niet delegeren. De gewezen directeur was verrast en Janssen wilde daarop zelf het woord. "Ik vind u een schitterende directeur. Ik heb dat gezegd in een andere context", zei een excuserende Janssen met zijn handen op zijn rug.

"Hij heeft niet helemaal de verwachtingen ingevuld. Hij besteedde heel veel tijd aan de verbouwingen in zijn huis en ik dacht dat zijn lesvoorbereidingen daaronder leden. Maar ik heb nooit klachten gehad dat zijn lessen niet in orde waren", aldus nog Leon P.

Janssen ontvangt nog steeds 1.650 euro wedde per maand

Uit het moraliteitsverslag dat politieman Noël Libaers toelichtte bleek dat Janssen per maand nog steeds 1.650 euro wedde ontvangt. De scholengroep Sint-Martinus in Herk-De-Stad had Janssen ontslagen, maar hij ging in beroep waardoor hij maandelijks nog 1.650 euro binnenrijft.

Openbaar aanklager Boyen wilde weten of Janssen al een eurocent had overgemaakt aan de burgerlijke partijen, maar Janssen gaf zoals altijd geen eenduidig antwoord. "Ik moet die mensen nu toch niet lastigvallen met geld. Dat moet toch nog allemaal worden geregeld ? Volgens mij is dat niet de gang van zaken. U moet zoiets niet gaan suggereren,'' aldus een geïrriteerde Janssen tegen de procureur.

Vrienden uit Natuurpunt: 'Attent en zorgzaam voor kinderen'

De buren die vandaag getuigden wisten niets van onenigheden tussen Ronald Janssen en de familie Appeltans. Ze hadden onderling blijkbaar niet veel contact met elkaar, want hun getuigenissen waren erg kort. Ze konden ook niets over het karakter van Janssen vertellen.

Peter V. uit Houthalen-Helchteren was plaatselijk voorzitter van Natuurpunt, waarvan Janssen lid was. "Elke laatste vrijdag van de maand hadden we een vergadering. Hij was een vriendelijke, behulpzame, minzame man, die goed in de groep lag. Een zachte, begripvolle man, die goed kon luisteren. Bij bepaalde actiedagen, zoals het opruimen van zwerfvuil, stond hij meestal alleen en dat vond hij erg", vertelde de man van Natuurpunt.

Dat beeld bevestigde ook Katharina B. uit Kortenaken, die Janssen van bij Natuurpunt kende. "Janssen was een goede kennis sinds 2004. We hadden ook nog daarbuiten contact. We gingen eens iets drinken of hij kwam met de kinderen bij ons thuis. Ik heb hem gekend als een vriendelijke man, behulpzaam, attent en zorgzaam voor zijn kinderen. Ik heb hem ook nooit dronken gezien", aldus de vrouw.

Vriend uit streekmuseum: 'Velen zouden hand in vuur gestoken hebben voor hem'

Leo V. van het streekmuseum De Reinvoart uit Loksbergen had ook niks slechts over Janssen te zeggen, die bijna iedere zondag naar het museum ging. De beelden in de media, waar een lachende Janssen te zien is, zijn van in het streekmuseum. "Veel mensen zouden voor hem hun hand in het vuur hebben gestoken. Toen we dat hoorden, konden we immers niet geloven dat hij zoiets gedaan had", aldus de voorzitter van De Reinvoart. (Belga/SD)

Onze partners