Rode Kruis opent rekeningnummer voor giften aan Filipijnen

10/11/13 om 19:54 - Bijgewerkt om 20:19

Het Rode Kruis (RK) Vlaanderen doet een oproep tot solidariteit met de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen.

Rode Kruis opent rekeningnummer voor giften aan Filipijnen

© Reuters

Dat kan op het rekeningnummer 000-0000053-53.

'Onze oproep is het gevolg van de oproep van het Internationale Rode Kruis dat een vraag tot noodhulp kreeg van het Rode Kruis van de Filipijnen', zegt Axel Vande Veegaete, manager internationale stafdiensten van het Rode Kruis Vlaanderen.

Vande Veegaete heeft zelf inmiddels een aanvraag gedaan om namens Rode Kruis Vlaanderen 100.000 euro vrij te maken voor noodhulp aan de Filipijnse slachtoffers. Die vraag moet morgen wel nog formeel worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Vlaanderen.

Eerder zei Eric Todts van Het Consortium van Hulporganisaties dat er voorlopig nog geen rekeningnummer wordt geactiveerd voor een nationale solidariteitsactie ten voordele van de slachtoffers van Haiyan, maar dat dit eventueel de komende uren of dagen nog kan gebeuren.

Drie nummers

De complexiteit van ons land kan ertoe leiden dat er eventueel drie verschillende nummers gaan circuleren waar giften op gedaan kunnen worden voor de Filipijnse slachtoffers: een nummer van het Rode Kruis, een nummer van het Consortium en eventueel ook nog een ander nummer van Artsen Zonder Grenzen.

'We hebben al vaker vergaderd over de vraag of een gemeenschappelijk nummer niet wenselijker zou zijn, maar dat heeft natuurlijk organisatorisch een aantal consequenties, over de verdeling van het verzamelde geld bijvoorbeeld', zegt Axel Vande Veegaete. .

Nederland

In Nederland heeft het Rode Kruis een speciaal gironummer geopend voor hulp aan de slachtoffers. Donaties kunnen naar giro 7244.

Volgens het Nederlandse Rode Kruis zijn de zwaarst getroffen gebieden lastig bereikbaar omdat veel wegen onbegaanbaar zijn door ongevallen bomen of doordat ze onder water staan. De precieze omvang van de ramp is nog niet duidelijk en de organisatie denkt 'dat het dodental nog ernstig zal oplopen als alle getroffen gebieden zijn bereikt'. (Belga/KVDA)

Onze partners