RoboCup Eindhoven – Chinese robots winnen finale robotvoetbal

(Belga) Het robotvoetbalteam Tech United van TU Eindhoven is er zondag op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te verlengen. In een zinderende finale moesten de Nederlandse robots het na verlenging met 2-3 afleggen tegen het Chinese team Water uit Beijing. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers wist RoboCup 2013 zich te ontpoppen tot een enorm publieksevent, meldt de organisatie zondag.

Vijf dagen lang was Eindhoven in de ban van robots. Tijdens RoboCup 2013 streden 2.500 deelnemers uit 40 landen met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots om de wereldtitel in 15 verschillende competities. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. In de zogeheten Middle Size League, ook wel de koningsklasse van het WK RoboCup genoemd, verdedigde Tech United de wereldtitel. Het Eindhovense team speelde een zeer sterk toernooi en bereikte zonder tegentreffer de finale. Tegenstander in de finale was het Chinese team Water, dat twee jaar geleden de wereldtitel veroverde. De finale groeide uit tot een zenuwslopend schouwspel. Binnen een minuut was de eerste tegentreffer van Nederland een feit, maar voor rust maakten de Eindhovense robots weer gelijk. In de tweede helft kwam Water opnieuw op voorsprong. De titel leek naar China te gaan totdat Nederland in letterlijk de laatste seconden de gelijkmaker maakte. In de verlenging kwam China voor de derde keer op voorsprong: 2-3. (Belga)