Robby De Caluwé (Open VLD) – Moerbeke-Waas

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de verkiezingen?

In de eerste plaats staat Moerbeke, net als veel andere gemeenten, voor grote financiële uitdagingen. Daarboven komt dat deze legislatuur de suikerfabriek werd gesloten, waardoor we ook een belangrijk deel aan inkomsten via die weg verliezen. De afgelopen twee legislaturen hebben we ook heel wat geïnvesteerd (o.a. in een gloednieuw rusthuis, een bibliotheek, diverse wegenwerken, …). We hebben in Moerbeke nooit meer belastingen aan de burger willen vragen dan nodig, en steeds zuinig bestuurd. Dat zal niet veranderen, maar we kunnen niet ontkennen dat we de komende legislatuur wellicht meer zullen moeten vragen om nog ruimte voor investeringen te hebben. Toch ben ik ervan overtuigd dat we ons nog steeds in de eerste helft van de tabellen van de meest fiscaalvriendelijke gemeenten zullen bevinden.

Een tweede uitdaging is het communicatiebeleid. De burger wordt steeds mondiger, onder andere door de sociale media, en heel vaak ontstaan er discussies over zaken waar de lokale politiek al dan niet iets kan aan doen. Dit is een positieve evolutie, en het zal belangrijk zijn om hier als bestuur op een juiste manier mee om te gaan, ook wanneer de discussie over iets gaat dat de gemeentelijke bevoegdheid overschrijdt, of waar het gemeentebestuur geen prioriteit aan kan geven.

Een derde aandachtspunt is de ontwikkeling van de terreinen van de vroegere suikerfabriek. Deze immense oppervlakte kan een belangrijke wijziging van het imago van ons dorp betekenen. De grote uitdaging ligt hem in het feit dat deze terreinen privé-eigendom zijn, en het gemeentebestuur dus niet zomaar kan beslissen wat er daar gebeurt, en al helemaal geen invloed heeft op de timing. Overleg met de eigenaars is dus noodzakelijk, of men dit nu graag heeft of niet.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

Verkiezingen laten zich heel moeilijk voorspellen. Bovendien is het superkartel tegen Open VLD Moerbeke uit elkaar gegaan. Ik heb echter het volste vertrouwen in de realiteitszin van de kiezer: die weet dat het op 14 oktober gaat over de Lindenplaats, niet over de Wetstraat. Het opvoeren van nationale kopstukken in het Moerbeekse straatbeeld heeft volgens mij dan ook geen enkele toegevoegde waarde voor die partijen die dat wel doen, zeker inhoudelijk niet, maar ook electoraal niet.

Bovendien gaat Open VLD met sterke mensen (een combinatie van ervaring en nieuw enthousiasme) en een realistisch programma naar de verkiezingen, en kunnen we heel wat mooie realisaties voorleggen. De absolute meerderheid behouden is dan ook mijn doelstelling.

Wat is van belang in uw gemeente?

Onze gemeente is een plezante gemeente waar het goed is om te leven en waar heel wat te doen is. Dit moet zo blijven. Daarom wil ik persoonlijk de mensen die zich hier vrijwillig voor inzetten blijvend een hart onder de riem steken.

Ik word telkens boos als mensen, die dan vaak zelf weinig engagement tonen, onterecht stellen dat Moerbeke een doodse gemeente is. Een aantal vrijetijdsbestedingen zijn in Moerbeke inderdaad niet aanwezig, maar er zijn voldoende kansen voor iedereen met zin voor initiatief om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Het is niet de taak van het gemeentebestuur om elk initiatief financieel te ondersteunen of zelf te organiseren, maar materiële of logistieke steun kan wel. En de vele activiteiten en verenigingen bewijzen dat het op die manier ook haalbaar is. Dus wie iets op poten wil zetten in Moerbeke, vindt steeds een partner in mij en mijn partij. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen – en een foto van uzelf – door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Partner Content