Ritsen is verplicht, maar 1 op 4 kent het principe niet

© Belga

Bijna een op de vier bestuurders kent het ritsprincipe niet. Dat blijkt uit een enquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Sinds 1 maart 2014 is ritsen verplicht op plaatsen waar een rijstrook onderbroken wordt.

Volgens die enquête heeft meer dan 91 procent van de Belgen al eens van het principe gehoord. In Vlaanderen kent 98 procent van het bestaan van dat principe, terwijl dat 83 procent in Wallonië en 79 procent in Brussel is. Bovendien zegt 87 procent van de bestuurders ook voorstander te zijn van dat systeem. Niettemin kan slechts 77 procent van de bestuurders uitleggen waar het juist over gaat.

“Twee jaar na de invoering van het ritsprincipe in de wegcode weet bijna 1 op de 4 bestuurders nog steeds niet hoe er correct geritst moet worden”, aldus het BIVV. “Er moet dus nog heel wat gedaan worden om iedereen te informeren, zodat het systeem zijn nut kan bewijzen.”

Ritsen moet op plaatsen waar een rijstrook wordt onderbroken, aldus het BIVV. De bestuurder moet blijven rijden op die rijstrook tot aan de versmalling en dan pas invoegen op de aangrenzende rijstrook, waar het verkeer zich voortzet. De bestuurders op die rijstrook moeten elk om beurt een bestuurder laten invoegen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content