Ringland haalt beoogde 100.000 euro op voor studiewerk

25/12/14 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

Het Ringland-collectief heeft de beoogde kaap van 100.000 euro behaald door een inzamelactie rond de overkapping van de Antwerpse ring.

Ringland haalt beoogde 100.000 euro op voor studiewerk

Ringland, Antwerpen © BELGA

Met nog enkele dagen te gaan, heeft het Ringland-collectief de voor het einde van dit jaar beoogde kaap van 100.000 euro gerond bij zijn inzamelactie rond de overkapping van de Antwerpse ring. Dat meldt de Antwerpse actiegroep in een persbericht. Met het geld wil Ringland drie extra studies over de haalbaarheid en voordelen van een overkapping financieren. De resultaten daarvan worden op zondag 27 april aan het grote publiek gepresenteerd in zaal De Roma in Borgerhout.

Het overkappen van de Antwerpse ring is volgens Ringland - een vereniging van onder meer architecten, stedenbouwkundigen en ingenieurs - broodnodig voor de leefbaarheid van de omgeving van de snelweg, waar enkele honderdduizenden mensen wonen en/of werken. Daarnaast zou er op het 'dak' een enorme ruimte vrijkomen waar aan stadsontwikkeling kan gedaan worden.

Objectiviteit garanderen

Ringland heeft al een concreet overkappingsplan klaar dat ook een aanpak van de Antwerpse mobiliteitsknoop inhoudt. Dat plan is als alternatief ingediend in de MER-studie (milieu-effectenrapport) voor de geplande snelwegverbindingen A102/R11bis, maar het is nog zeer de vraag in hoeverre het kan gecombineerd worden met de Oosterweelverbinding die de Vlaamse regering wil laten realiseren.

Dankzij de inzamelactie kan Ringland nu drie studies laten uitvoeren door externe onderzoeksbureaus: een mobiliteitsstudie, een analyse van de impact op de lucht- en geluidskwaliteit en een berekening van de vastgoedmeerwaarde die door de overkapping ontstaat. De resultaten zullen door een wetenschappelijke stuurgroep gevalideerd worden om de objectiviteit ervan te garanderen. Indien er de komende dagen nog extra geld binnenkomt, zal Ringland dat gebruiken om bijkomende presentaties te financieren bij onder meer overheden en potentiële investeerders. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners