Rik Torfs: "Strijd tussen MR en CD&V is een beschamend schouwspel"

13/03/13 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

CD&V-senator en kerkjurist Rik Torfs heeft zich gemengd in het moddergevecht tussen zijn eigen partij en de Waalse liberalen. Hij is het spel waarbij politici elkaar de zwarte piet doorspelen grondig beu.

Rik Torfs: "Strijd tussen MR en CD&V is een beschamend schouwspel"

© Bela

In enkele kranten reageerde Reynders op de kritiek die hij de voorbije dagen uit CD&V-hoek moest slikken. Nadat CD&V-voorzitter Wouter Beke Reynders aanwreef dat hij als minister van Financiën "de ene blunder na de andere" opstapelde, vergelijkt de Franstalige liberaal de Vlaamse christendemocraat nu met Philippe Moureaux, "de PS'er die om de haverklap begint te schelden".

Torfs trekt geen partij, maar bestempelt het gehakketak als "een beschamend schouwspel". "Als politici er plezier in hebben om elkaar de zwarte piet toe te schuiven en uit te lachen met humor die niet altijd het hoogste niveau haalt, het weze hen gegund. Maar dat ze beseffen in de speeltuin van de Belgische politiek bezig zijn en dat er in de wereld nog wel wat anders is." Dat zei Torfs in het VRT-radioprogramma De Ochtend. De CD&V-er merkt op dat Belgische beroepspolitici "op een vierkante centimeter zitten". "Ze bestoken elkaar vanuiteen tunnelvisie die ze stilaan ontwikkelen."

"ACW-verhaal mondt uit in persoonlijke aanvallen" Torfs vindt het "triest" dat de ACW-saga is geëvolueerd tot "een reeks van persoonlijke aanvallen". "De persoonlijke aanval is vaak het beste bewijs dat er geen echt argument is", stelt hij. De senator vindt dat het hele verhaal aangegrepen moet worden voor de omslag naar een nieuwe politieke cultuur. "Mensen accepteren niet meer dat allerlei niet-verkozenen die geen rekenschap moeten afleggen in achterkamers bepalen hoe wij worden geregeerd".

Het ACW zou Torfs dan weer aanraden om "zich te verontschuldigen voor wat fout is gegaan, om des te beter te kunnen verdedigen wat goed is gegaan" en daarna als "nederige echte sociale beweging" een nieuwe start te nemen. (Belga/EA)

Onze partners