Rik Torfs overweegt kandidatuur rector KU Leuven

21/11/11 om 07:25 - Bijgewerkt om 07:25

Rik Torfs, CD&V-fractieleider in de senaat, overweegt om zich over twee jaren opnieuw kandidaat te stellen voor de functie van rector van de K.U.Leuven.

Rik Torfs overweegt kandidatuur rector KU Leuven

© Belga

Dat stelt de professor Kerkelijk Recht in een gesprek met het studentenblad Veto. In 2005 verloor Torfs bij de rectorverkiezingen zeer nipt van Marc Vervenne. Die kreeg bij een evaluatie in 2009 een onvoldoende en werd aan de kant gezet. Bij nieuwe rectorverkiezingen werd gekozen voor Mark Waer.

Meer ervaring In Veto stelt Torfs "het absoluut niet uit te sluiten" dat hij zich opnieuw kandidaat stelt. "Ik dacht en denk nog steeds dat ik daar goeie ideeën over heb", zegt hij. "Ik heb natuurlijk een verleden als CD&V-er maar dat mag niet onoverkomelijk zijn. Doordat ik het niet gehaald heb, heb ik vele andere zaken kunnen doen die nu extra ervaring geven, zowel in de politiek als in de media. De universiteit is mij nog steeds zeer dierbaar ondanks de wonden die ze heeft en af en toe moet tonen. Dat deed Christus ook na zijn dood", aldus Torfs.

In het interview stelt Torfs voorts te geloven dat onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening nog steeds de kerntaken zijn van de universiteit, maar dat men deze "wat meer in hun zuiverheid" moet naar voren brengen. Maatschappelijke dienstverlening bijvoorbeeld is volgens Torfs "niet alleen advies geven aan de sterkeren die er nog voor betalen ook". Torfs stelt zich ook nog steeds kritisch op ten aanzien van de integratie van universiteiten en hogescholen. "Ik was daar in 2005 geen voorstander van en geloof nog steeds dat dat zeer moeilijk is". (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners