Rik Torfs: 'Ik zou eerder Trump kiezen dan Magnette'

10/11/16 om 15:42 - Bijgewerkt om 15:57

'Als het gaat over het economisch programma zou ik eerder voor Donald Trump kiezen dan voor Paul Magnette.' Dat zei rector Rik Torfs tijdens de Knackdag op de Boekenbeurs.

Rik Torfs: 'Ik zou eerder Trump kiezen dan Magnette'

Rik Torfs © Jonas Lampens

Rik Torfs werd donderdag door Knack-journalist Peter Casteels geïnterviewd tijdens de Knackdag op de Boekenbeurs. De rector van de KU Leuven dook de afgelopen dagen op in heel wat duidingsprogramma's rond de Amerikaanse verkiezingen en ook nu liet hij zich uit over Donald Trump.

'Op basis van het economische programma zou ik eerder voor Donald Trump kiezen dan voor Paul Magnette (voorzitter Waals Parlement, nvdr)', zei hij. 'Toen Trump won, reageerde Magnette met de vaststelling dat als een verkozene gefeliciteerd wordt door Marine Le Pen (extreemrechts Frans politica, nvdr), zijn we ver gekomen. Ik vind dat een slecht argument.'

Torfs had ook kritiek op het economische beleid van Magnette, die de voorbije weken in het nieuws kwam met zijn protest tegen het handelsverdrag CETA. 'Magnette is niet in staat om veel nieuwe investeringen naar Wallonië te lokken. Hij mikt op herverdeling, de facto door de lonen te laten stijgen en mensen meer te laten consumeren. Uiteraard drijf je daarmee de reële kost enkel op, waardoor je nooit buitenlandse bedrijven kunt aantrekken', analyseert de kerkjurist.

Na de onderhandelingen over het CETA-verdrag liet Rik Torfs zich op Twitter ook al scherp uit over de houding van Magnette.

'Trump - geen idee of hij het meent - wil overheidsinvesteringen doen in infrastructuur. Dat brengt wel geld en jobs op. Stel je voor dat ons wegennet zo was gebouwd dat we zonder files zouden rijden...' Torfs ziet ook de nadelen van dat plan. 'Hij gaat de staatsschuld nog hoger maken dan die nu al is, er zal inflatie zijn. Maar het verschil is dat Trump actie wil ondernemen, iets wil doen. Magnette geeft alleen de mensen meer geld.'

Gisteren had Torfs op Twitter wel nog gezegd dat hij nooit op Trump zou stemmen.

(JVL/JH)

Onze partners