Rik Torfs bijt van zich af

24/09/13 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:31

Rector Rik Torfs van de KU Leuven bijt van zich af nadat hij in de kranten onder vuur kwam te liggen in verschillende dossiers.

Rik Torfs bijt van zich af

Rik Torfs © Belga

Rik Torfs, de nieuwe rector van de KU Leuven, heeft de kritiek weerlegd op het ontslag van Pieter Knapen, hoofd van de communicatiedienst, en op de aantijgingen dat de Engelse taaltesten op de Leuvense universiteit gemakkelijker zouden zijn dan in andere universiteiten. Hij deed dat in Kortrijk, waar hij de opening van de campus in Kortrijk bijwoont.

Rik Torfs werd in verschillende kranten op de korrel genomen voor die twee feiten. Op het ontslag van oud-VRT-journalist Pieter Knapen zei hij: "Dit had niets te maken met Knapen. We streven naar een vereenvoudiging van de structuren. Die functie zal dus niet meer ingevuld worden", aldus Torfs. Hij herhaalde dat de drie diensten onder Knapen, namelijk Evenementen, Marketing en Nieuws, zelfstandig kunnen werken.

Vertrouwensman

Torfs kreeg te horen dat hij net als een nieuwe minister meteen een nieuw kabinet aanstelt. "Dat klopt niet. Je hoeft geen al te rare dingen verwachten." Jos Vaesen, een vertrouwensman van Torfs, werd wel nieuwe directeur-generaal. "Hij is een kenner van de universiteit, terwijl ik vrij nieuw ben. Ik had een vertrouwensman nodig."

Ook over de Engelse taaltesten wou Torfs nog iets kwijt. "Wij hebben geen gemakkelijkere testen. We gebruiken een andere methodiek die veel vakgerichter en moderner is. We observeren de docent namelijk doorheen het jaar. Dat was ook de methodiek die andere universiteiten gingen toepassen", aldus Torfs. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners