Rik Pinxten: problemen in bredere dan Vlaamse context zien

15/06/10 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

"Bijna de helft van Vlaanderen heeft zondag gestemd voor een 19de eeuws streven naar onafhankelijkheid van hun grondgebied".

Rik Pinxten, erevoorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV): 'Bijna de helft van Vlaanderen heeft zondag gestemd voor een 19de eeuws streven naar onafhankelijkheid van hun grondgebied, hoewel de 21ste eeuw ons duidelijk met de neus op onze afhankelijkheid van de rest van de wereld drukt.

Dat een grote groep burgers én hun leiders dat niet beseft, is tragisch, want niet aansluitend bij de realiteit in de echte wereld. De speeches achteraf waren bijzonder: slechts één politieke leider had het naast zijn eigen 'taalgebied', ook over België en zelfs 'de planeet'.

Alle anderen bleven in hun eigen omheining hangen. Die ene stem was geen Vlaamse: het was Elio Di Rupo, de zo verguisde Franstalige.

De politieke wereld moet nochtans dringend met de bevolking bespreken dat alle problemen in een bredere dan de Vlaamse context moeten gezien worden, dat vreemdelingen- en migrantenvraagstukken slechts in een perspectief van internationale onderlinge verbondenheid kunnen begrepen en 'opgelost' worden, en dat culturele verschillen zeer relatief zijn.

Een beetje politieke moed en realiteitszin, en dan wordt de toekomst democratisch en fair.'

Onze partners