Rijverbod zware vrachtwagens in Wallonië opgeheven

17/12/10 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Sinds vrijdagmorgen omstreeks 10 uur mogen trucks boven de 7,5 ton weer rijden in Luik, Namen en Luxemburg.

Het rijverbod voor zware vrachtwagens in drie Waalse provincies is in de loop van vrijdagmorgen opgeheven.

Het verbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton in de provincies Luik, Namen en Luxemburg was uitgevaardigd door Waals minister van Openbare Werken Benoît Lutgen wegens het winterweer.

Doel was te vermijden dat vrachtwagens door de sneeuwval kwamen vast te zitten. De maatregel werd donderdag om 14.30 uur van kracht en leidde tot protest van de transportsector.

Volgens de wegpolitie mag er sinds 9.40 uur weer gereden worden door vrachtwagens in de drie provincies. Volgens de politie werd de maatregel opgeheven nadat de Franse en Luxemburgse grenzen opnieuw werden geopend.

Geen chaos in ochtendspits

Globaal verliep de ochtendspits volgens het Vlaams Verkeerscentrum vrijdag trager dan normaal door het winterweer, maar van een opvallende stijging van het aantal files was geen sprake.

Het treinverkeer en het verkeer op Brussels Airport verliepen relatief normaal. Er zijn wel vertragingen op Zaventem, maar er werd niet verwacht dat er vluchten zouden moeten worden geschrapt. De bussen van De Lijn kampen door het winterweer met vertragingen.

Meer dan 30.000 ton zout

Het Agentschap Wegen en Verkeer meldde vrijdag dat haar strooidiensten sinds het begin van de winter al 31.000 ton zout hebben gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. De voorbije twintig winters werd gemiddeld 39.500 ton zout gestrooid gedurende de hele winterperiode.

Lees meer over:

Onze partners