'Rijk zijn is geen zonde, niet willen bijdragen wel' (Bruno Tobback)

18/03/14 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:13

SP.A wil de komende vijf jaar niet besparen op de sociale zekerheid. De socialisten maken zich sterk dat zij als enige partij voldoende middelen voorzien om de door de vergrijzing stijgende uitgaven in de sociale zekerheid te dekken.

'Rijk zijn is geen zonde, niet willen bijdragen wel' (Bruno Tobback)

Johan Vande Lanotte, Bruno Tobback en Ingrid Lieten (SP.A) © BELGA

De SP.A wil de komende vijf jaar niet besparen op de sociale zekerheid. De extra middelen die nodig zullen zijn om de vergrijzing op te vangen, willen de socialisten vooral halen uit fraudebestrijding, de invoering van een Tobintaks, een meerwaardebelasting op aandelen en door besparingen bij de overheden en effciëntiewinsten in de sociale zekerheid.

Na CD&V en Open VLD stelde de SP.A de berekening van het verkiezingsprogramma voor. De socialisten maken zich sterk dat zij als enige voldoende middelen voorzien om de door de vergrijzing stijgende uitgaven in de sociale zekerheid te dekken. Onder meer omdat er de komende vijf jaar 113.500 vijfenzestigplussers bijkomen in Vlaanderen, is volgens de SP.A voor de sociale zekerheid een groeipad van 3,1 procent boven de inflatie nodig.

"Wie dit niet voorziet, moet maar eens uitleggen hoe hij of zij de pensioenen over vijf jaar nog zal betalen", aldus partijvoorzitter Bruno Tobback. De kost voor de sociale zekerheid zal de komende jaren 17,5 miljard euro groeien, zegt Tobback. Volgens hem komt CD&V vijf miljard euro te kort, Open VLD 5,5 miljard euro. Wie de Moesen-norm volgt (waar N-VA zich voor uitsprak) zal 10 miljard euro te kort komen.

Vergrijzing

"De vraag is niet hoe je vergrijzingskosten kan vermijden, maar hoe je ze gaat betalen", zei Tobback. Aan de koopkracht van de middenklasse wil hij niet raken, dus van hogere btw of accijnzen kan volgens hem geen sprake zijn. Wel van een financiële transactietaks en een meerwaardebelasting op aandelen (1 miljard), fraudebestrijding (3 miljard), aanpak van onbelaste of weinig belaste winsten (1 miljard).

"Rijk zijn is geen zonde, maar niet willen bijdragen is dat wel", zei Tobback. "Dit slaat niet op de gemiddelde Belgische middenklasse. Ik ben het wat beu dat die middenklasse als schild wordt gebruikt. Door exorbitante bedragen niet te belasten zou de rekening weer betaald moeten worden door hogere btw of duurdere zorg", zei hij.

Socialisten willen minister van Financiën leveren

De notionele intrestaftrek hoeft voor SP.A niet weg. Volgens Tobback zou de afschaffing daarvan geen miljardenwinst opleveren, zoals de PVDA beweert. De socialisten zouden overigens best de volgende minister van Financiën willen leveren. "Dat is al minstens een Wereldoorlog geleden", zei Tobback.

Naast fiscaliteit wil SP.A ook dat de overheden besparen. De federale overheid zou in de primaire uitgaven 1,85 miljard moeten snoeien (onder meer door het defensiebudget te bevriezen), de deelstaten samen moeten 4,8 miljard besparen. In de sociale zekerheid kan, volgens SP.A voor 2,75 miljard euro efficientiewinsten geboekt worden. Schuldafbouw moet zorgen voor lagere rentelasten (1,2 miljard euro minder). De verkoop van het overheidsbelang in BNP Paribas, BIAC en Ethias en van een stuk Belgacom moet tien miljard euro voor schuldafbouw opleveren. De overheidsschuld zou tegen 2019 moeten dalen tot 85%.

Jobs

Voor jobcreatie wil de SP.A bovenop de al afgesproken lastenverlaging (1,35 miljard euro) een gerichte loonkostvermindering voor laaggeschoolde jongeren en oudere werknemers (1,2 miljard euro).

De socialisten houden bij de berekening van hun programma geen rekening met de eventuele terugverdieneffecten en willen niet meedoen "aan het opbod" rond het aantal nieuwe jobs.

Op vraag van journalisten zei Tobback dat eigen ramingen spreken van 40.000 tot 50.000 jobs bovenop de 190.000 jobs die het planbureau voorziet. Om de koopkracht te behouden wil SP.A wettelijk vastleggen dat de prijzen van basisproducten zoals energie, telecom en voeding niet sneller mogen stijgen dan in de buurlanden. Om het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken, wordt de werkbonus voor lagere en modale inkomens versterkt. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners