Rijbewijs ingetrokken? Als verloren aangeven en weer de weg op

13/11/12 om 04:48 - Bijgewerkt om 04:48

Bestuurders wier rijbewijs is ingetrokken voor te hard of onder invloed rijden, kunnen de volgende dag zonder probleem een kopie afhalen en opnieuw de weg op. Je rijbewijs als verloren aangeven volstaat

Rijbewijs ingetrokken? Als verloren aangeven en weer de weg op

© Belga

Het elektronisch rijbewijs zal dat euvel verhelpen, verzekert bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet aan De Standaard.

Gaat een bestuurder vandaag echter zijn rijbewijs als verloren opgeven terwijl hij rijverbod heeft, dan zullen politie en gemeente niet merken dat er een probleem is. Het is dus aan de politierechtbank om bij verkeersovertredingen te controleren of er gefraudeerd is met het rijbewijs. Probleem is het gebrek aan een centrale databank die bijhoudt van wie het rijbewijs is ingetrokken.

Strafbaar
Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet verzekert dat die er begin 2013 zal komen. In combinatie met het elektronisch rijbewijs - waarvan de uitrol eveneens volgend jaar begint - zal het niet meer lukken om duplicaten te gebruiken als er eigenlijk een rijverbod is. Wie betrapt wordt, riskeert tot een jaar cel. Ook valse verklaringen zijn immers strafbaar, luidt het nog. (Belga/TV)

Onze partners