Reynders wil 'pestbelastingen' weg, Vanackere: 'MR heeft die goedgekeurd'

30/09/12 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Vicepremier Steven Vanackere reageert op de uitspraken van Didier Reynders: 'MR. heeft die 'pestbelastingen' goedgekeurd'

"Er bestaan in dit land geen nieuwe belastingen die niet door Reynders en zijn partij zijn goedgekeurd." Dat is te horen bij het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere in een reactie op de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken in 'De Zevende Dag'.

Didier Reynders zei in dat programma dat er in het regeerakkoord enkele pestbelastingen zitten, zoals die op de bedrijfswagens. Die belasting levert volgens hem te weinig op, terwijl ze veel reacties uitlokt
bij de bedrijfsleiders. Reynders zou graag zien dat er vanaf volgend jaar een aantal belastingen worden geschrapt.

Vanackere wijst Didier Reynders zondagnamiddag op zijn eigen verantwoordelijkheid. Verschillende 'pestbelastingen' stammen immers uit de tijd dat Reynders zelf minister van Financiën was. "Als Didier Reynders zegt dat hij denkt dat het na de gemeenteraadsverkiezingen rustiger zal worden, slaat dat wellicht ook op hemzelf", besluit de woordvoerder van Vanackere.

Reynders: 'Belastingen kunnen geen rode lijnen overschrijden'

De belastingen kunnen geen rode lijnen overschrijden, zo had vicepremier Didier Reynders (MR) in de Zevende Dag gezegd als reactie op de uitspraken van Vlaamse ondernemers dat de regering Di Rupo een "marxistisch beleid" voert.

Reynders is het dan wel niet eens met de stelling dat de regering Di Rupo een marxistisch beleid voert, hij gaat wel akkoord met de ondernemers dat er een aantal "pestbelastingen" ingevoerd werden door de regering waarin hij vicepremier is. Die wil hij vanaf 2013 een halt toeroepen.

Reynders: 'Belastingen op bedrijfswagens zijn pestbelasting'

"Ik denk dat er in het regeerakkoord enkele pestbelastingen zaten, zoals die op de bedrijfswagens", zei Didier Reynders. Die belasting levert volgens hem te weinig op, terwijl ze veel reacties uitlokt bij de bedrijfsleiders. "Er is een bepaalde rode lijn die de belastingen niet kunnen overschrijden. Vanaf 2013 moeten we stoppen met steeds nieuwe belastingen in te voeren", zei Reynders voorts. "Er zijn andere mogelijkheden om te hervormen. Ik ben voor een strijd tegen fiscale en sociale fraude."

In een debat herhaalden bedrijfsleiders Wouter Torfs van Schoenen Torfs en Ignace van Doorselaere van lingeriegroep Van de Velde hun eis voor een bedrijfsvriendelijker belastingklimaat in Vlaanderen. "83
procent van de Belgische export komt uit Vlaanderen, het is toch de logica zelf dat Vlaanderen zijn eigen beleid kan voeren", betoogde Torfs.

Alexander De Croo: 'Parlement kan al nadenken over fiscaliteit van morgen'

"Vlaanderen heeft een eigen exportbeleid, dat zeer goed werkt", reageerde SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Ook volgens Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft de Vlaamse regering verschillende belangrijke bevoegdheden. "We moeten gaan nadenken over het beleid dat we gaan voeren met de hefbomen die we hebben, zonder om meer te blijven vragen", stelde hij.

Ignace van Doorselaere spoorde de politici aan om zonder verder getreuzel te beginnen aan de fiscale hervorming. "Zorg voor rechtszekerheid", zei hij. Alexander De Croo ziet een belangrijke rol weggelegd
voor het parlement. "Daar kan al worden nagedacht over de fiscaliteit van de toekomst, van na 2014", besloot hij.

Didier Reynders: 'Oplossing voor succes N-VA zijn meer hervormingen in Wallonië'

"N-VA haalt heel goede resultaten in de peilingen, deels omdat er een gebrek is aan structurele hervormingen. De echte oplossing is meer hervormingen in het zuiden van het land."

"Ik zeg altijd hetzelfde, in 2007 en 2010 zei ik het ook: we moeten weten wat we nog samen willen doen. We hebben echte structurele hervormingen nodig, wat betreft integratie bijvoorbeeld, in Wallonië en in Brussel."

Verder relativeert de minister van Buitenlandse Zaken de peilingen: "In Ukkel sta ik er beter voor dan Bart De Wever in Antwerpen." (SD)

Onze partners