Reynders verwijt De Wever populisme na ‘insinuaties’ over prins Laurent

© Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft geen indicaties gevonden dat prins Laurent contacten zou hebben gehad die indruisen tegen de afspraken met de regering.

Sinds vorige donderdag in de pers opdook dat prins Laurent contact zou hebben gehad met Angolese diplomaten over projecten rond hernieuwbare energie, heeft Reynders zijn licht opgestoken bij de Belgische ambassade in Angola, de Angolese ambassade in Brussel en de advocaten van prins Laurent en diens stichting. De vicepremier sprak ook tweemaal met de prins.

Die “verificaties” leverden geen aanwijzingen over contracten of projecten. “Ik heb vandaag geen indicatie van contacten, met vertegenwoordigers van Angola of met een andere staat, die ingaan tegen de engagementen die de prins twee jaar geleden heeft aangegaan”, zo meldde Reynders in de marge van een Europese ministerraad in Ierland.

In het VRT-programma De Zevende Dag plaatste N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag vraagtekens bij het onderzoek. Bewijzen legde de burgemeester van Antwerpen niet voor, maar volgens hem zou er wel degelijk meer aan de hand zijn. “Ik leef niet op een andere planeet. Ik doe ook telefoontjes en die zeggen mij heel andere dingen”, luidde het.

insinuaties
“Ik heb een burgemeester van een zeer grote stad horen zeggen dat hij zeker is en dat het niet genoeg is wat ik doe. Ik heb alle verificaties gedaan, maar ik vraag aan alle burgemeesters van het land om informatie door te sturen naar mij, en niet naar De Zevende Dag of een zondagskrant. Iemand die bewijzen heeft, mag die aan mij bezorgen. Op basis van feiten zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen”, zo reageerde Reynders.

De minister van Buitenlandse Zaken begrijpt dat N-VA de dotatie van prins Laurent wil aanpakken, maar dat heeft volgens hem niets te maken met deze zaak. “Ik heb veel respect voor alle politieke partijen, maar dit is populisme. Het gaat enkel om insinuaties. Voor een politicus is het toch beter om over feiten te beschikken”, zo reageert Reynders, die voorts beklemtoont dat hij nu eenmaal “geen rechter” is.

In de nasleep van een omstreden reis naar Congo en berichten over contacten met Libische diplomaten maakte de regering twee jaar geleden afspraken met Laurent. Voor elke buitenlandse reis waarbij contacten met politici gelegd zouden kunnen worden moet de prins de minister van Buitenlandse Zaken contacteren en diens advies scrupuleus opvolgen. Dat geldt ook voor contacten in eigen land buiten zijn functie als vertegenwoordiger van ons land. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content