Reynders: 'Regering met beperkt programma als formatie op niets uitdraait'

12/07/11 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

Didier Reynders (MR) wil dat er een regering met een beperkt programma gevormd wordt als er tegen oktober geen nieuwe regering is.

Reynders: 'Regering met beperkt programma als formatie op niets uitdraait'

© Belga

Die regering moet het hoofd bieden aan de woelige tijden die de eurozone beleeft, dat stelde uittredend minister van Financiën Didier Reynders (MR) dinsdag in De Ochtend (Radio 1) en op Bel RTL.

Reynders, die dag op dag twaalf jaar geleden minister van Financiën werd, vindt dat die regering moet werken aan een hervorming van de pensioenen en de werkloosheid, en de begroting 2012 opstellen.

Amendementen

De MR-vicepremier vindt dat formateur Elio Di Rupo (PS) een initiatief moet nemen op basis van de antwoorden die hij op zijn onderhandelingsnota kreeg.

'Zijn eerste reactie was zijn ontslag aanbieden aan de koning. Ik verkies dat er onderhandeld wordt. Wij hebben amendementen: meer aandacht aan de uitgaven in plaats van nieuwe belastingen, en aanpassingen ter verdediging van de Franstaligen', aldus Reynders.

Reynders: 'Verkiezingen geen meerwaarde'

Indien de onderhandelingen tot niets leiden wil hij een regering met een beperkt programma, liever dan verkiezingen. Die bieden volgens Didier Reynders immers geen meerwaarde.

Bovendien is het erg gevaarlijk om tegen het einde van het jaar twee tot drie maanden zonder parlement te zitten in deze woelige tijden voor de euro.

De regering met beperkt programma betekent overigens niet dat gelijktijdig het debat over een staatshervorming voortgezet wordt volgens een nieuwe methode, geeft Reynders nog mee. (Belga/SD)

Onze partners