Reynders op ABC-News: 'We zoeken zo'n 10 jihadisten, die commerciële centra willen aanvallen'

25/11/15 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:29

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt in gesprekken met Amerikaanse tv-zender ABC dat België op zoek is naar zo'n 10 individuen, met zware wapens en kamikaze-explosieven, die het vooral gemunt hebben op commerciële centra.

Reynders op ABC-News: 'We zoeken zo'n 10 jihadisten, die commerciële centra willen aanvallen'

Didier Reynders op internationale tv-tour © /

De minister van Buitenlandse Zaken is aan een mediatour bezig om de 'imagoschade' voor België te beperken, nadat het land international als een pleisterplek van jihadi's werd afgeschilderd. De bedoeling is dat hij in de internationale pers vooral de nadruk zou leggen op de positieve zaken, zoals de verijdelde aanslag van de cel in Verviers.

Maar in gesprekken met de Amerikaanse tv-zenders ABC en CNN ging het ook en vooral over de huidige situatie in België en Didier Reynders (MR) was vrij specifiek.

We zijn op zoek naar om en bij 10 individuen, aldus Reynders bij ABC. Die 10 of daaromtrent gezochte personen zijn volgens de informatie waarover de regering beschikt "zwaarbewapend en voorzien van explosieven", en ze willen een aanval opzetten zoals die in Parijs.

De zware wapens, aldus Reynders, "kunnen Kalasjnikovs zijn of misschien meer dan dat". De inlichtingen geven aan, aldus Reynders bij ABC en CNN, dat "de belangrijkste bedreiging winkels en winkelcentra en andere vormen van commerciële activiteit betreft".

Metro en scholen zijn volgens die inlichtingen minder geviseerd, maar "we moeten natuurlijk de beveiliging verzekeren".

Onze partners