Reynders: ‘Nu al meer investeren in Defensie, niet wachten tot 2019’

© AFP

‘Er moet nu al overgegaan worden tot investeringen in Defensie en niet pas in 2019’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Als het van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) afhangt, wordt er meteen extra geïnvesteerd in Defensie en wordt er niet gewacht tot 2019. Dat zei hij tijdens een prijsuitreiking in het Egmontpaleis. De timing van Reynders lijkt niet toevallig: dinsdag buigt het kernkabinet zich over een reeks hangende dossiers, waaronder het strategisch plan voor Defensie, dat de lijnen uitzet tot 2030.

Er moet ‘nu al overgegaan worden tot investeringen (in Defensie) en niet pas vanaf 2019’, zei Reynders. Hij nam het woord tijdens de uitreiking van de Euro-Atlantische Prijs, waarmee jaarlijks een universitair eindwerk wordt bekroond dat vrede en veiligheid als thema heeft en aandacht schenkt aan zowel de Europese als de Atlantische verbondenheid van België.

Belgische industrie

‘We hebben grote investeringen voor ons liggen om onze aanwezigheid te verzekeren tijdens buitenlandse operaties’, alludeerde Reynders op de geplande vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen, fregatten, mijnenjagers en voertuigen voor de landcomponent van het leger. De regering-Michel heeft serieus bespaard op Defensie, net als op alle andere federale departementen. Tijdens de hele legislatuur – dus tot 2019 – moet 1,6 miljard euro weggesneden worden. Maar nu toont Reynders zich dus een voorstander van nieuwe ‘evenwichtige investeringen vanaf nu’, die bovendien een positieve impact hebben op de Belgische industrie.

Een regeringsbron meent te weten dat het niet zeker is dat het kernkabinet dinsdag alle knopen over het strategisch plan van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de andere dossiers (activering langdurig werklozen, witte kassa’s, kerntaken politie) zal doorhakken. Voor kerstmis zou er ook nog een ministerraad moeten plaatsvinden. (Belga/AVE)

De laureaten van de Euro-Atlantische Prijs zijn Nina Van Craeyvelt (Universiteit Antwerpen) voor haar studie naar de Franse militaire interventies in Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek en Julien Pomarède (ULB) over de rol van de NAVO bij de militaire interventie in Libië in 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content