Reynders: 'Ik was beter naar Molenbeek geweest, dat is dichter dan Afghanistan' (video)

11/05/12 om 07:52 - Bijgewerkt om 07:52

Didier Reynders vergeleek in de Senaat de Afghaanse wegen met de Waalse en noemde Molenbeek 'het buitenland'. Zijn ironisch bedoelde uitspraken lokten verontwaardigde reacties uit.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) staat erom bekend een cynisch man te zijn. Al kan niet iedereen dat altijd smaken. Zo doen Reynders' jongste uitspraken stof opwaaien. De Franstalige liberaal vergeleek in de Senaat de Waalse wegen met die in Afghanistan, waar hij onlangs op bezoek was.

"Hun wegen zijn in slechte staat, maar als je van Wallonië bent, ben je dat al gewoon", klonk het. Alvast bij Phillippe Moreaux, de PS-burgemeester van Molenbeek, schoot die opmerking in het verkeerde keelgat. Hij liet dat ongenoegen merken aan Reynders, maar die was niet onder de indruk en ging integendeel op hetzelfde elan verder.

"Ik had even goed naar Molenbeek kunnen gaan. Dat was zelfs minder ver om me naar het buitenland te verplaatsen", klonk het.

'Schandalig'

Op Twitter werd meteen gereageerd. Zakia Khattabi van Ecolo betittelde de uitspraken als "schandalig". Reynders' excuseerde zich op Twitter, nadat er nogal wat commotie ontstond. Volgens Reynders in La Libre Belgique was het gewoon een ironische discussie, zoals die zich wel vaker afspelen met Moreaux.

Reynders ziet probleem niet

"Mijn uitspraken hebben dan ook geen enkele discussie of debat uitgelokt. Het is betreurenswaardig dat sommigen de sociale netwerken liever gebruiken om hun interpretatie de wereld in te sturen, in plaats van op het moment zelf te reageren." (SD)

Onze partners