Reynders: ‘Als dit geen politieke staking is, wat is het dan wel?’

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan een portret van Fidel Castro © BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in de marge van zijn driedaags bezoek aan Cuba hard uitgehaald naar de Waalse vakbonden en naar de meerderheid in Wallonië.

In een gesprek met de meegereisde journalisten ging de vicepremier aan het eind van zijn driedaags bezoek in op het imago van België in het buitenland.

Hij heeft in Cuba “geen enkele vraag” gekregen over de sociale onrust in België. De enige constante is “het medeleven” dat zijn Cubaanse gesprekspartners betuigen naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart. “Belgium-bashing is vooral een zaak van auto-bashing”.

Didier Reynders kan weinig begrip opbrengen voor de stakingen bij de NMBS en in de Brusselse en Waalse gevangenissen en wijst vooral op de verschillen tussen de Vlaamse en Franstalige vakbonden. “Waarom beslist een spoorwerker te staken in Charleroi terwijl een spoorwerker in Gent met exact hetzelfde statuut wel aan de slag gaat?”, zo vraagt de minister zich af. “Minister van Justitie Koen Geens heeft uren en dagen aan de onderhandelingstafel gezeten. Sommige vakbonden willen echter honderd procent van hun eisen binnenhalen of ze gaan niet akkoord. Voor hen moet elke beslissing die sinds de start van de regering is genomen, worden geannuleerd. Als dat geen politieke staking is, wat is het dan wel?”

Reynders zei dat de hervormingen die de regering doorvoert “noodzakelijk” zijn, en hij vindt ze “geen complete omwenteling”. Dat geldt bijvoorbeeld voor het optrekken van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, waartegen tot stevig protest ontstond. Die ingreep komt er pas tegen 2030, en ze is volgens hem ook logisch gezien de toegenomen levensverwachting.

Bij elke verandering dreigt “sociale ontevredenheid”.

“Het is de verantwoordelijkheid van de regering om overleg te plegen” en dat doet ze volgens Reynders ook. “Maar dat is niet hetzelfde betekent als over de hele lijn akkoord gaan. Het is niet de vakbond die het land gaat besturen”.

Handelsakkoorden blokkeren

Het is voor Reynders ook duidelijk dat de PS – die federaal in de oppositie zit maar regionaal in de meerderheid – zichzelf een sterker links imago wil aanmeten “nu de PVDA en Ecolo haar op de hielen zit”.

De MR-topman is daarbij scherp voor de Waalse meerderheid (PS-cdH), die aankondigde zich te verzetten tegen het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. “Wat gaan ze zeggen tegen Canada en Québec? Wij willen geen zaken doen met die mensen?”

“Blijkbaar heeft de Waalse meerderheid beslist zich te profileren op elk handelsakkoord, want Wallonië blokkeert ook een akkoord met enerzijds Colombia en Peru en anderzijds met Panama”. Die houding dreigt volgens Reynders evenwel communautaire gevolgen te hebben. Bij sommigen rijst immers de vraag of de uitvoer van wapens naar Saoedi-Arabië dan wel moet goedgekeurd worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content