Revival Belgische abstracte kunst

19/03/14 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:34

We maken een revival mee van de abstracte kunst, meer bepaald van de geometrisch abstracte kunst. Het BAM in Mons speelt in op trend met grote overzichtstentoonstelling.

Revival Belgische abstracte kunst

Paul Van Hoeydonck © GF

De Belgische abstracte kunst heeft het nooit heel makkelijk gehad. Na de doorbraak in de jaren '20 kwam er al snel de concurrentie van het expressionisme dat alle aandacht opeiste.

De tweede golf van abstracte beeldende kunst in ons land situeert zich ongeveer na de Expo 58 en duurde ruim tot in de jaren '80 en '90, maar stond altijd wat in de schaduw van de cutting edge kunst die vooral van conceptuele inspiratie was. Maar ondertussen bleef wel een hele generatie kunstenaars koppig verder geometrisch abstracte kunst maken en met succes.

Nu worden de geometrisch abstracten, grosso modo geboren tussen 1915 en 1935, volop herontdekt en verzameld. Ze waren ook een Belgische fenomeen, dus niet louter Vlaams. Vandaar dat het BAM (Museum voor Schone Kunsten) van Mons nu met een spraakmakende tentoonstelling uitpakt van de naoorlogse abstracte geometrische kunst in België met onder meer werk van Jo Delahaut, Marthe Wéry, Amedée Cortier, Dan Van Severen, Gilbert Swimberghe, Guy Vandenbranden, Paul Van Hoeydonck, Mark Verstockt en zovele anderen die internationaal toonaangevend waren en nog steeds zijn.

Deze expo gaat dit weekend open en loopt tot 13 juli, een reden voor een uitstap naar het mooie stadje Mons. (PS)

www.bam.mons.be

Lees meer over:

Onze partners