Reuzenpanda’s aangekomen in Pairi Daiza

© Belga

Hao Hao en Xing Hui, de twee reuzenpanda’s die door China uitgeleend worden aan België, zijn geland in Brussels Airport en vervolgens vervoerd naar het dierenpark Pairi Daiza in Bergen.

De reuzenpanda’s hebben zondagmiddag België bereikt. Ze zijn omstreeks 12u geland op Zaventem, waar een welkomstceremonie op het programma stond. Vervolgens werden ze door DHL naar de Chinese tuin van Pairi Daiza, nabij Bergen, vervoerd. Daar kwamen ze in de namiddag aan en werden ze opgewacht door zo’n 2.000 genodigden.

Wegens te veel pers arriveerden de panda’s wel anderhalf uur later dan voorzien – rond 15u15 in plaats van om 14u. “Toen we een helikopterescorte hoorde aankomen, wisten we dat de panda’s aangekomen waren”, vertelt onze correspondente ter plaatse Annelies Van Erp. Zij woonde de toespraak van Pairi Daiza-bezieler Eric Domb bij. “Jullie hebben een kleine twee uur moeten wachten, wij 12 maanden”, vertelde Domb, die zegt dat “de panda’s naar hier halen gelijk is aan de jackpot winnen.” Het heeft wel wat diplomatiek overleg gekost om dat te verwezenlijken – Pairi Daiza investeerde bijna 10 miljoen euro om de panda’s naar België te halen. -, benadrukte hij. “Maar zolang je maar blijft dromen, is alles mogelijk.”

Domb zei dat de panda’s in goede gezondheid verkeren. “Ze maken het erg goed. Zowel het vrouwtje als het mannetje is erg rustig geweest in het vliegtuig. Ze hebben veel gegeten en geslapen tijdens het transport.” De dieren zitten momenteel in quarantaine en zullen vanaf 5 april te bezichtigen zijn in Pairi Daiza.

Di Rupo: “Overal in China wordt nu over België gepraat”

Eerder op de dag verwelkomde premier Elio Di Rupo de panda’s op Zaventem. “Dit is een groot evenement omdat bijna overal in China nu over België wordt gepraat”, zei hij. “Het herpositioneert ons land als toegangspoort van Europa. De panda’s zijn nationale schatten voor de Chinezen. Dit is echt een gebaar van zeer grote politieke waarde. De panda’s komen terecht in optimale omstandigheden, bij de beste ter wereld buiten China. We zullen dus in staat zijn om eer te doen aan het gebaar van de Chinese autoriteiten.” Volgens onze correspondente is er ook veel Chinese pers komen opdraven in Pairi Daiza.

Panda’s 15 jaar in Pairi Daiza

Hao Hao en Xing Hui, allebei vier jaar, zullen gedurende vijftien jaar in het dierenpark in het Henegouwse Brugelette verblijven voor een wetenschappelijke studie en een kweekprogramma van reuzenpanda’s. De studie, met als doel de verdwijning van panda’s tegen te gaan, wordt uitgevoerd met behulp van onderzoekers van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent.

De met uitsterven bedreigde diersoort telt meer dan 1.600 nog levende dieren. Nog maar 4 dierentuinen in Europa en 16 wereldwijd konden tot nu toe reuzenpanda’s uit China verwelkomen. (Belga/AVE/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content