Restanten orkaan Gonzalo op weg naar België

Regenweer © BELGA

Restanten en uitlopers van orkaan Gonzalo dwingen het ganse land ertoe om veiligheidsmaatregelen te nemen. Vooral de kust bereidt zich voor op hevig stormweer.

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust treft momenteel alle preventieve maatregelen met het oog op gevaarlijk stormtij aan de kust dinsdagnacht. Voor echte overstromingen wordt echter niet gevreesd, meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Omstreeks 1.30 uur bereikt het waterpeil wellicht zijn hoogste niveau. Verwacht wordt dat een krachtige stormwind van 8 tot 9 Beaufort op de Noordzee golven tot drie meter hoog richting vasteland zal blazen. “Daarmee wordt het alarmpeil ruimschoots overschreden. We trachten maximaal voorbereid te zijn”, bevestigt minister Weyts. Al zijn noodmaatregelen niet aan de orde. Zelfs met het oog op de verwachte regen wordt niet gevreesd voor echte overstromingen. Mogelijk treden de overstromingsgebieden in werking, maar normaal gezien kan al het water weer weg, aldus de minister.

Wagens van Scheldekaai in Antwerpen weghalen

Preventieve maatregelen worden wel getroffen. Aan de kust worden staketsels afgezet voor het publiek, de mobiele kering wordt dichtgemaakt in Oostende en Blankenberge, twee tunnels onder de zeedijk worden afgesloten en de sluisdeuren worden versterkt.

In Antwerpen stijgt de Schelde dinsdagnacht boven de waakdrempel van 6m60, wellicht tot 6m80. “Dat is genoeg om heel alert te zijn, maar niet hoog genoeg om echt problematisch te zijn”, aldus Weyts, die er nog aan herinnert dat de poorten van de kaaien in Antwerpen sluiten zodra een peil van 6m70 gehaald wordt.

De waterkeringspoorten van de Antwerpse Scheldekaaien worden dinsdagavond om 20 uur gesloten in afwachting van de verhoogde waterstand die in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht wordt. Dat meldt de stad Antwerpen, die meteen ook aan ieder die zijn of haar wagen op de kaaien geparkeerd heeft, vraagt om dat voertuig voor 20 uur te verwijderen. Aangezien de waarschuwing vrij laat komt en de kans niet zo groot is dat het water van de Schelde effectief tot (hoog) op de kaaien zal komen, zullen de resterende wagens echter niet getakeld worden.

De hoogste waterstanden in Antwerpen worden omstreeks 3.20 uur verwacht. De stad stelt dat er een “minieme maar reële kans” is dat het water beperkt over de blauwe steen van de kaaien zal komen.

24 Urenloop

Omwille van de verwachte storm heeft het Leuvense stadsbestuur besloten alle parken te sluiten. Ook de poorten van het provinciaal domein van Kessel-Lo werden gesloten. Ondanks het feit dat er al wat felle windstoten genoteerd werden, zijn er volgens de Leuvense politiewoordvoerder Marc Vranckx nog geen meldingen over schadegevallen binnengelopen.

De organisatoren van de 24 Urenloop, die de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie LOKO jaarlijks organiseert in het Universitair Sportcentrum in Heverlee, overlegden dinsdag met politie en brandweer over het al dan niet laten doorgaan van het evenement. “Er is afgesproken dat het voorlopig kan doorgaan. De situatie zal continu geëvalueerd worden. Zo is er voor de aanvang om 20 uur opnieuw een vergadering gepland. Een mogelijk alternatief scenario is dat het evenement pas woensdagochtend om 6 uur zou starten”, aldus Vranckx.

Windstoten tot 90 kilomter per uur

Ook de parken en bossen in het Brussels hoofdstedelijk gewest worden dinsdag gesloten omwille van de verwachte buien en windstoten. Dat meldt Leefmilieu Brussel.

Het instituut voor milieubeheer van het Brussels gewest raadt aan “om de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen”. Daarom zullen waar mogelijk de parken afgesloten worden. Indien dat niet kan, zal Leefmilieu Brussel aan de ingang een bericht uithangen en zullen de parkwachters het publiek inlichten. “De parken zullen worden heropend na inspectie, opruiming van eventuele schade en beveiliging”, klinkt het nog. Dinsdag worden in het binnenland windstoten verwacht die 80 à 90 kilometer per uur kunnen halen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content