Reparaties onvoldoende: Doel 3 en Tihange 2 liggen opnieuw stil

25/03/14 om 23:04 - Bijgewerkt om 23:09

De kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 worden weer stilgelegd. Reparaties aan scheurtjes in de reactorvaten leveren niet de geweenste resultaten op.

Reparaties onvoldoende: Doel 3 en Tihange 2 liggen opnieuw stil

De kerncentrale van Doel. © BELGA

Tests op de reactoren gaven niet de resultaten die werden verwacht. De reactoren zullen naar verwachting niet heropgestart worden voor 15 juni. Dat blijkt uit een mededeling van uitbater Electrabel. Doel 3 en Tihange 2 lagen eerder bijna een jaar stil, nadat in de zomer van 2012 scheurtjes werden ontdekt in de reactorkuipen.

'Te snel groen licht'

Er is vorig jaar te snel groen licht gegeven voor de heropstart van Doel 3 en Tihange 2, reageert Groen-Kamerlid Kristo Calvo. Hij eist eindelijk duidelijkheid over de veiligheid van beide reactoren.

Calvo zegt dat het stilleggen van de reactoren "niet zomaar" gebeurt. "Er zijn duidelijk problemen. Bovendien waren er eerder kritische rapporten, en waren er problemen met lekkende vaten."

Calvo eist dat er snel duidelijkheid komt en dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet de zaak in handen neemt en volgende week in de subcommissie nucleaire veiligheid uitleg geeft. Het is duidelijk dat de oude nucleaire mastodonten niet kunen instaan voor de bevoorradingszekerheid, vindt Calvo.

Bijkomende tests

Bij de heropstart in juni 2013 was overeengekomen met het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, om testen uit te voeren om het gedrag van de reactorvaten op lange termijn te evalueren. Nu blijkt dat die niet de verhoopte resultaten opleverden. Het gaat om een test waarbij de mechanische weerstand werd gemeten van een proefblok dat dezelfde samenstelling en eigenschappen heeft als de reactorvaten in Doel 3 en Tihange 2. Het ging om een test uitgevoerd na een versnelde bestralingscyclus in het studiecentrum voor kernenergie in Mol.

Er zijn nieuwe bijkomende tests nodig. Daarom besliste Electrabel "uit voorzorg" om een geplande onderhoudsstop van Doel 3 en Tihange 2 - die normaal zou beginnen op 26 april en 31 mei en zes weken zouden duren - al te vervroegen naar morgen/woensdag 26 maart. Momenteel worden de reactoren stilgelegd.

Analyse

De resultaten van de tests worden verwacht vanaf 15 juni. De reactoren zullen niet heropgestart worden vooraleer de uitslag van de test bekend is. De resultaten zullen worden geanalyseerd in overleg met de nucleaire veiligheidsautoriteiten. (Belga/TV)

Onze partners